Det brittiska pundet rasade under onsdagen ned till 1, 1407 dollar. Den lägsta nivån på trettiosju år, rapporterar CNBC. 

ANNONS

När Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss tar över efter Boris Johnsson är det en nation i kris och en inflation på 10,1 procent som landar i hennes knä.

Det är också ett maktskifte som sker i en tid då global recession är ordet på allas läppar och den amerikanska dollarn skjuter i höjden som ett resultat av Federal Reserves räntehöjningar.

Ny lägstanivå

Bara några timmar efter Truss seger över motståndaren Rishi Sunak i måndags sjönk det brittiska pundet till rekordlåga 1,1444 dollar. Under onsdagseftermiddagen i London föll det sedan ytterligare för att stanna på 1,1407 dollar.

En bottennotering som marknaden inte upplevt sedan 1985, då under järnladyn, Margaret Thatchers styre då pundet var värt 1,052 dollar, skriver CNBC.

Ett utfall som delvis förklaras med en utbredd oro efter Truss utnämnande, en förestående lågkonjunktur och en så kallad ”sterlingkris”. Något som Deutsche Bank flaggade för under måndagen.

”Med bytesbalansunderskottet redan på rekordnivåer kräver pundet stora kapitalinflöden som stöds av förbättrat investerarförtroende och fallande inflationsförväntningar. Men det motsatta händer, sade Shreyas Gopal, FX-strateg på Deutsche Bank då.

Nu håller både världen och Storbritanniens investerare andan och inväntar Truss första drag som premiärminister.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Liz Truss ny premiärminister i Storbritannien från i morgon [Dagens PS]

Läs även: Ekonomiskt kaos väntar Boris Johnsons efterträdare [Dagens PS]