Premiärminister Boris Johnsons efterträdare får ta över ett Storbritannien i ekonomiskt förfall – situationen liknas vid en katastrof.

ANNONS

Utrikesminister Liz Truss och den tidigare finansministern Rishi Sunak uppges vara de två hetaste kandidater till att över premiärministerposten för Storbritannien efter Boris Johnson.

Under veckan som kommer tillkännages det vem som efterträder Johnson som premiärminister.

Men utmaningarna de ställs inför är enorma med de akuta energikostnaderna som högsta prioritet, skriver amerikanska CNN från London.

Det kan ”utlösa en våg av affärsstängningar och tvinga miljontals människor att välja mellan att sätta mat på bordet och värma sina hem i vinter”, konstaterar den amerikanska nyhetskanalen.

Experter fruktar att människor kommer att bli utblottade och frysa ihjäl när köldknäppen slår till.

ANNONS
ANNONS

Storbritannien har, enligt CNN, allt mer glidit in i en lågkonjunktur, samtidigt som landet kantats av ett vakuum i ledarskapet vilket per automatik innebär mer än underkänt för den avgående Boris Johnson.

De skyhöga energikostnaderna, både för företag och hushåll, har slungat in Storbritannien i ”en humanitär kris”.

Allt medan den ekonomiska tillväxten försvagats och landets inflation stuckit i väg till över 10 procent i spåren av kraftigt stigande livsmedels- och drivmedelspriser.

Frustrationen uppges vara enorm och har fått hundratusentals arbetare, enligt CNN, att gå ut i strejk.

Som om inte det räckte har det brittiska pundet rasat ner i källaren till den lägsta nivån mot dollarn på mer än två år.

”Situationen kan bli mycket värre innan den blir bättre. Bank of England räknar med att inflationen kommer att hoppa till 13% när energikrisen intensifieras. Citigroup uppskattar att inflationen i Storbritannien kan nå en topp på 18% i början av 2023, medan Goldman Sachs varnar för att den kan nå 22%”, skriver CNN och konstaterar att även brexit ställer till det för britterna då det sätter käppar i hjulet för Storbritanniens handeln med EU.

ANNONS
ANNONS

Energiräkningarna återkommer dock som landets största huvudvärk och för hushåll väntas energikostnaderna öka med 80 procent till motsvarande 4 106 dollar (3 549 pund) om året i oktober för att i januari 2023, enligt analytiker, stiga till 5 785 dollar (5 000 pund) och ytterligare gå upp till 6 942 dollar (6 000 pund) i april, famgår det.

Bedömare som CNN talat med hittar inget annat ord än ”katastrof” för det som händer i Storbritannien.

Läs även: Boris Johnson tackar för sig efter massavhopp [Dagens PS]