Dagens PS

Liz Truss ny premiärminister i Storbritannien från i morgon

Liz Truss
Liz Truss när hon får beskedet om att hon valts till det konservativa partiets nya ledare – och därmed också Storbritanniens nye premiärminister. Här med sin make Hugh O'Leary. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 sep. 2022Publicerad: 05 sep. 2022

Tory-partiets nye ledare och Storbritanniens näste premiärminister heter Liz Truss – hon fick 57 procent av rösterna i partiledarvalet, rapporterar BBC. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utrikesministern Liz Truss blir Storbritanniens nya premiärminister efter att ha vunnit partiledarvalet i det konservativa partiet mot den förre finansministern Rishi Sunak, rapporterar BBC. Hon fick 81 326 röster mot Sunaks 60 399 röster.

Hon tar över efter Boris Johnson i morgon, då hon ska besöka drottning Elizabeth II på slottet Balmoral i Skottland och formellt få inbjudan att bilda regering. På premiärministerns agenda finns ett paket med skattesänkingar men också en plågsam energikris och ökande levnadskostnader.

“Vi kommer att leverera, vi kommer att leverera, vi kommer att leverera”, säger hon i sitt segertal och tillägger att Tory-partiet kommer att besegra Labour i nästa allmänna val 2024.

“Tack för att ni litar på att jag ska leda och leverera för vårt fantastiska land. Jag kommer att vidta djärva åtgärder för att få oss alla genom dessa tuffa tider, växa vår ekonomi och frigöra Storbritanniens potential”, skriver hon också på twitter.

Oppositionsledaren, Labours Kier Starmer, gratulerar Liz Truss till segern men vill också samtidigt byta ut henne så fort som möjligt.

“Men efter 12 år med tories är allt vi har att visa för det är låga löner, höga priser och en tory-levnadskostnadskris”, skriver han på twitter.

ANNONS

Läs även: Ekonomiskt kaos väntar Boris Johnsons efterträdare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS