Den strejk som under gårdagen initierades av norska offshorearbetare anslutna till fackförbundet Lederne har nu avbrutits av Norges regering, rapporterar The Guardian. 

ANNONS

Det var under gårdagen som Dagens PS kunde rapportera att en strejk brutit ut bland Norges offshorearbetare. En protest gällande deras löneavtal som om den fortgått hade kunnat få förödande konsekvenser för Norges energiproduktion och minskat den totala gasförsörjningen med närmare 60 procent redan till helgen.

Boris Johnson kan andas ut

När Norges regering i dag gick in och bröt strejken var det således med både Norges och Europas bästa för ögonen. Särskilt då Storbritannien som vid händelse av en utdragen strejk hade riskerat att stå helt utan gasleveranser.

”När konflikten kan få så stora sociala konsekvenser för hela Europa har jag inget annat val än att ingripa i konflikten”, sade Norges arbetsmarknadsminister Marte Mjøs Persen, skriver The Guardian. 

Att offshorearbetarna protesterar just nu kan härledas till såväl Rysslands invasion av Ukraina och inflationen, som skapat ett ansträngt löneläge och missnöje inom Lederne.

Synpunkter och en arbetskonflikt som den norska regeringen inte kunde ta hänsyn till. Storbritannien med premiärminister Boris Johnson i spetsen kan därmed dra en lättnadens suck.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Norska offshorearbetare i strejk – gas och olja hotad [Dagens PS]

Läs även: Röster höjs för Boris Johnsons avgång – igen Dagens PS]