Dagens PS

Röster höjs för Boris Johnsons avgång – igen

Boris Johnson
Boris Johnson tillsammans med Rishi Sunak.och Sajid Javid som nu avgått i protest. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 06 juli 2022Publicerad: 06 juli 2022

Skandalerna fortsätter att avlösa varandra i Storbritannien där två ministrar under gårdagen avgick i protest mot Boris Johnsons administration. Nu växer skaran av lagstiftare som anser att premiärministern bör kliva av sin post, rapporterar Reuters.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att leda ett land förpliktigar och kräver såväl god handlingsförmåga som fingertoppskänsla. Egenskaper som Storbritanniens premiärminister de senaste två åren lidit stor brist på.

Tvärtom har hans ledarskap kantats av politiska helomvändningar och idel skandaler. Mest omtalad av dessa är det så kallade “partygate” som resulterade i 126 lagbrott och dryga böter för Johnson och ett antal medarbetare sedan de brutit mot sina egna regler under covid-19.

Oförmåga att hantera ekonomisk kris

Parallellt med partygate har Johnson även kritiserats för sin oförmåga att hantera den ekonomiska kris som just nu håller britterna i ett järngrepp, med stigande priser på livsmedel och bränsle i sina spår.

Att två av Johnsons närmaste ministrar under tisdagen valde att avgå kunde således inte ha skett vid ett sämre tillfälle. Särskilt sedan den av dem var landets finansminister Rishi Sunak.

En tung post som Johnson under gårdagen valde att ersätta med utbildningsministern Nadhim Zahawi, skriver Reuters. Utöver Sunak avgick även Sajid Javid, hälsominister, tillsammans med tio andra personer i mer juniora roller.

Sexskandal inom Tories

Skälet till detta är den sexskandal med den biträdande gruppledaren för Tories, Chris Pincher i huvudrollen, som under förra veckan dominerade brittiska medier.

ANNONS

En pikant historia som innefattar sexuella trakasserier på Carlton Club i London, skriver Dagens Nyheter. Att Boris Johnson känt till sin medarbetares snedsteg men ändå valde att befordra denne, blev droppen som fick den brittiska grytan att koka över.

Nu höjs rösterna mot den hårt pressade premiärministern som garanterat kommer att ställas till svar under dagens obligatoriska frågestund i parlamentet. Att Johnson självmant skulle avgå kan dock inte tas för givet, enligt några av de lagstiftare som Reuters talat med.

Att skandalerna måste få ett slut är en växande majoritet desto mer överens om.

Läs även: Festerna kan sänka Boris Johnson – omröstning i kväll

Läs även: Boris Johnson sitter kvar som premiärminister

Läs även: Boris Johnson tappar greppet om makten i Storbritannien

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS