Norska offshorearbetare gick under tisdagen ut i strejk i protest mot det ansträngda löneläget och stigande inflation, rapporterar Reuters.

ANNONS

Högre löner som kompensation för inflation var ett av kraven när norska offshorearbetare anslutna till fackförbundet Lederne under gårdagen gick ut i strejk. En stridsåtgärd som under tisdagen kommer att minska landets olje- och gasproduktion med närmare 89 000 fat oljeekvivalenter per dag, skriver Reuters.

Från och med onsdag den här veckan kommer sedan denna nedtrappning att fördjupas och landets gasproduktion minska med 292 000 oljeekvivalenter per dag, vilket motsvarar 13 procent av den totala produktionen.

Oljeproduktionen ska i sin tur minska med 130 000 fat, motsvarande 6,5 procent av Norges produktion.

Eskalerar till helgen

Vidare är risken överhängande, skulle strejken fortgå, att nedskärningen eskalerar till helgen och att närmare en fjärdedel av Norges gasproduktion stängs ned tillsammans med 15 procent av oljeproduktionen.

I nuläget omfattar strejken Gudrun, Oseberg södra och Oseberg Öst, men sannolikt är att de tre fälten Kristin, Heidrun och Aasta Hansteen tillkommer i mitten av denna vecka.

Det var under förra veckan som medlemmar i Lederne röstade ner det förslag till löneavtal som då förhandlats fram av företag och fackliga ledare. Ett avtal som övriga olje- och gasfackföreningar accepterat. De kommer av det skälet inte gå ut i strejk.

ANNONS
ANNONS

Från den norska regeringens sida kommenterar man Ledernes strejk med att man följer den ”nära”, skriver Reuters.

Läs även: Flyganalytiker: SAS utsikter ”extremt dystra” [Dagens PS]