Evergrandes skuldsättning är inte det enda hotet mot världsekonomin. Här är nästa stora risk som marknaderna underskattar: USA:s skuldtak. 

ANNONS

Janet Yellen, USA:s finansminister (US Secretary of the Treasury) och tidigare centralbankschef vid Federal Reserve varnade i söndags för en ”världsomfattande ekonomisk katastrof” i en debattartikel i Wall Street Journal.

Kina må ha en fastighetskris – men att kan USA kan få slut på pengar redan i oktober bör skrämma investerarna betydligt mer, uttrycker nu allt fler både i USA och utanför landet. Om det blir så att staten i USA skulle misslyckas att fullgöra sina betalningar ”skulle det troligen utlösa en historisk finanskris”, enligt landets finansminister.

Republikanerna vägrar

”Risken är naturligtvis att den amerikanska kongressen är så splittrad och så partisk att rationalitet inte råder”, skriver finanskolumnisten Karen Maley i australiensiska Financial Review.

Bakgrunden är att taket för den amerikanska skuldsättningen behöver höjas genom ett politiskt beslut – vilket blivit en het potatis i det inrikespolitiska spelet i landet. För att höja taket krävs att även ledamöter från oppositionspartiet Republikanerna röstar ja till det i senaten. Det är något som minoritetsledaren Mitch McConnell säger att hans parti vägrar göra.

Fick sänkt kreditvärdighet under Obama

Sedan 1960 har taket höjts eller pausats 78 gånger, både när demokrater och republikaner haft makten i landet. Det har varit föremål för storbråk förr, under Barack Obamas tid som president 2011 fick landet sin kreditvärdighet sänkt på grund av konflikter kring skuldtaket.

Investerarna har dock varit lugna hittills – vilket förklaras med att de vant sig med att det brukar lösa sig.

”De har utan tvekan bildat uppfattningen att en amerikansk skuldsättning skulle vara så meningslös och skadlig att rationella individer – inklusive amerikanska lagstiftare – kommer att hitta ett sätt att undvika ett sådant katastrofalt resultat”, skriver Karen Maley i Financial Review.

ANNONS
ANNONS

Nästa stora risk är, som sagt, att det visar sig att amerikansk politik inte är så rationell trots allt.

Läs även: Evergrandes ordförande hånas för brev: ”Vanföreställningar” [Dagens PS]

Läs även: USA:s finansminister varnar: Slut på pengar i oktober [Dagens PS]