USA:s finansminister Janet Yellen varnar för att USA:s finansdepartement, US Treasury, kommer att få slut på pengar i oktober om inte lånetaket höjs.

ANNONS

Financial Times rapporterar att USA:s finansminister Janet Yellen skrivit ett brev till de politiska ledarna i den amerikanska kongressen där hon vädjar om att politikerna ska höja lånetaket. Om så inte sker så kommer Joe Bidens administration inte längre kunna spendera några pengar.

”Det skulle vara ett finansiellt Armageddon”, säger Mark Zandi, chefsekonom på Moody’s Analytics till CNN.

”Irreparabel skada”

Janet Yellen ville inte ge någon specifik tidpunkt som pengar tar slut, men skrev i sitt brev att ”det mest sannolika utfallet” vore att kassan är ”uttömd” under oktober.

”En försening som ifrågasätter den federala regeringens förmåga att uppfylla alla sina skyldigheter skulle sannolikt orsaka irreparabel skada på den amerikanska ekonomin och globala finansmarknader”, skriver hon enligt Financial Times.

”I en tid då amerikanska familjer, samhällen och företag fortfarande lider av effekterna av den pågående globala pandemin, skulle det vara särskilt ansvarslöst att utsätta USA: s fulla tro och ära för äventyr”.

Skuldtaket har flera gånger tidigare blivit en del av det politiska spelet i Washington och ett dödläge i frågan fick marknaderna att skaka under Barack Obamas presidentskap 2011 då USA:s kreditvärdighet sänktes på grund av osäkerheten. Under Donald Trumps presidentskap röstade Demokraterna i opposition tillsammans med Republikanerna för att höja skuldtaket.

McConnell vägrar höja

Denna gång säger Republikanernas minoritetsledare i senaten, Mitch McConnell, att hans parti inte tänker rösta för att höja skuldtaket. Skulle USA hamna i den positionen att de faktiskt inte kan betala sina lån, varnar analytiker för en härdsmälta i världsekonomin.

ANNONS
ANNONS

”Det kan orsaka en omedelbar, bokstavligen ens störtflod till katastrof av otroliga proportioner och skada Amerika i 100 år”, sa JPMorgan Chase vd Jamie Dimon i maj om vad en sådan händelseutveckling skulle innebära.

Läs även: USA höjer skuldtaket med 470 miljarder [Dagens PS]