Dagens PS

Evergrandes ordförande hånas för brev: "Vanföreställningar"

Evergrandes ordförande
Evergrandes ordförande hånas på sociala medier i Kina efter ha skrivit ett brev till investerare och anställda. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 sep. 2021Publicerad: 22 sep. 2021

Evergrandes ordförande försökte lugna ner marknaden med ett brev till investerare och anställda – det gick inget vidare. “Vanföreställningar”, är reaktionen på sociala medier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande har störtdykt på börsen den senaste tiden och är ned över 80 procent i år, då bolaget slåss med ett oöverträffat skuldberg på över 2 600 miljarder kronor – mest i världen. Bolagets misslyckande att betala sina skulder har sänt chockvågor genom det kinesiska finansiella systemet, vilket också spridit sig över världen.

Problemen hos Kinas näst största fastighetsbolag har gett hela världsekonomin frossa, och oro kring en kollaps fick börser över hela världen att sjunka rejält i början av veckan. Stockholmsbörsen gjorde i måndags sin sämsta dag sedan maj, vilket Dagens PS rapporterade om.

Uppmaningen: Arbeta hårt i motgång

Under tisdagen skickade Evergrandes ordförande Xu Jiayin ut ett brev till investerarna för att försöka lugna ner spekulationerna om att bolaget möjligen kan kollapsa helt. Han uppmanade företagets 123 276 anställda att samla sig och arbeta hårt i motgång. Han skrev i brevet att företaget snart skulle “gå ut ur mörkret.”

Det gick sådär. På den kinesiska sociala medier-plattformen Weibu, som Business Insider beskriver som en korsning av Facebook och Twitter, blev Evergrande ett trendande ämne inom 30 minuter och tråden om bolaget drog in mer än 100 000 kommentarer på kort tid.

“Varför betalar du inte tillbaka?”

Vissa användare anklagade Xu Jiayin för att ha “vanföreställningar”.

“Varför betalar du inte tillbaka pengarna du lånat?”, skrev en annan användare som också kallade ordförandens brev för “nonsens”, enligt Business Insider.

ANNONS

“Ganska intressant från en man som lurar folk på pengar och sina arbetare på deras löner. Det finns ingen anledning för honom att prata så mycket och ge tomma förklaringar”, skriver en tredje användare på Weibu.

“Min moster köpte en enhet i en av dina fastigheter. Jag har inget svar till henne när hon frågar mig vad som kommer att hända med hennes lägenhet. Den kommer inte att byggas va?”, undrar en fjärde.

Läs även: Fortsatt ras i Evergrande – jämförs med ponzibedrägeri

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS