Skytten bakom den senaste masskjutningen vid en skola i USA skickade en varning på Facebook före attacken.

ANNONS

18-årige Salvador Ramos som på tisdagen sköt 19 skolbarn och 2 lärare vid en grundskola i Texas gick ut med en varning på nätet före dådet.

Skytten skickade varning före attacken

Ramos skrev även att han skulle skjuta sin farmor, vilket han gjorde innan han körde till Robb Elementary School, som ligger i Uvalde, Texas.

Hans farmor, som sköts i ansiktet, överlevde dock och kunde larma polisen, skriver Reuters.

Ramos tog sig in på baksidan av skolan där han sedan sköt fjärdeklassare i ett klassrum med ett automatgevär.

Enligt Texas guvernör Greg Abbott gjordes varningarna på Facebook men enligt ägaren Meta ska de ha varit privata meddelanden och bolaget vill inte avslöja vem de skickades till, eller vilken plattform det rör sig om av Instagram eller Facebook Messenger.

Enligt myndigheterna köpte Ramos, helt lagligt, två automatgevär och stora mängder ammunition några dagar före massakern.

Vill se förändring i USA

Joe Biden reagerade starkt på masskjutningen och uppger att han vill motarbeta den starka vapenlobbyn i landet, samtidigt som Beto O’Rourke, den demokratiska kandidaten och utmanaren till Abbott, under en presskonferens konfronterade Abbott för Texas slappa vapenlagar.

Beto O’Rourke sa att det var ”sinnessjukt” att en 18-åring lagligt kunde köpa ett halvautomatiskt gevär, om han lovade att följa vapenrestriktionerna.

ANNONS
ANNONS

”Vi kan få det gjort om vi hade en guvernör som brydde sig mer om folket i Texas än om sin egna politiska karriär eller hans band till NRA” (National Rifle Association).

Abbott, å sin sida, säger att hårdare vapenlagar inte kommer ta bort våldet, utan pekar på att politiker istället borde fokusera på behandling och förebyggande av mental hälsa.

Läs även: Konspirationsteorier: USA släppte ut apkoppor i Kina [Dagens PS]