Nya konspirationsteorier gör gällande att USA släppte ut apkoppor i Kina. Det är användare av sociala medier i Kina som slår fast att viruset har spritts från amerikanska källor.

ANNONS

Samtidigt som apkoppor sprids till många länder så uppger WHO att det inte finns bevis för att viruset som ger apkoppor har muterat och organisationen tror inte att massvaccinering mot viruset behövs.

Konspirationsteorier: USA släppte ut apkoppor i Kina

I Kina uppger många användare på sociala medier att viruset har spritts från USA, skriver Bloomberg.

En rapport från 2021 av en amerikansk icke-statlig organisation Nuclear Threat Initiative, om biosäkerhetsberedskap, har tagits ur sitt sammanhang för att lägga skulden på den amerikanska regeringen som antyder att den visste att utbrottet skulle komma.

Misstolkade medvetet rapport

Den nationalistiska influencern Shu Chang, som har 6,41 miljoner Weibo-anhängare, misstolkade medvetet rapporten och skrev att den visade upp ”en plan från USA för att läcka biokonstruerade apkoppor.”

Inlägget gillades av mer än 7 500 användare och fick över 660 kommentarer, många av dem som höll med Shu Chang.

Detta är bara ett av liknande inlägg där konspirationsteorin har gillats tiotusentals gånger på Weibo.

ANNONS
ANNONS

Långdraget bråk mellan USA och Kina

Apkoppor har sitt ursprung i de centralafrikanska skogarna och har inte påträffats i Kina, trots att viruset sprider sig till nya länder. Sedan covid-19 slog till för över 2 år sedan har det varit ett långdraget bråk mellan USA och Kina om covids ursprung. Peking har påstått att USA konstruerade viruset vid en militärbas, medan amerikanska medier hävdar att viruset har läckt ut från en forskningsanläggning i Wuhan.

Läs även: Apkoppor: De som haft kontakt med smittade bör isolera sig [Dagens PS]