Dagens PS

Kina: Vi är vinnare på Ukrainakriget

Kina vinnare
Xi Jinping vill hålla sig kvar vid makten i Kina, men allt större problem inom landet kan försvåra för presidenten. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 mars 2022Publicerad: 14 mars 2022

I politiska kretsar i Kina “råder konsensus”, skriver New York Times, att landet Kina är vinnare på Ukrainakriget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina har inte fördömt Rysslands invasion av Ukraina, samtidigt har landet byggt upp en strategi för att skydda sig mot de värsta ekonomiska och diplomatiska konsekvenserna av den geopolitiska turbulensen som kriget i Ukraina för med sig.

Den allmänna uppfattningen bland politiker i Kina är att Kina står som vinnare när kriget väl tar slut.

“Kinas ledare Xi Jinping har undvikit att kritisera Rysslands president Vladimir V. Putin, men han har också försökt distansera Kina från blodbadet. Hans regering har fördömt de internationella sanktionerna mot Ryssland, men har åtminstone hittills antytt att kinesiska företag kan följa dem, för att skydda Kinas ekonomiska intressen i väst”, skriver NY Times.

Kina går en balansgång

Det är en balansgång som Kina ägnar sig åt medan de ryska styrkorna fortsätter sitt anfall i Ukraina och där rapporter kommer om sönderbombade städer med massor av civila döda.

Kina ser sig självt, enligt artikeln, som “en stabilitetspelare i en alltmer turbulent värld”.

Zheng Yongnian, professor vid Kinas universitet i Hong Kong, Shenzhen, som citeras, har uttryckt det som att Kina vill ta plats och spela en viktigare roll “för att bygga en ny internationell ordning”.

Yun Sun, chef för Kinaprogrammet vid Stimson Center i Washington, konstaterar att Ryssland blir paria framöver och inte har något annat land att vända sig till än Kina.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Det oroar Kina mest

Samtidigt är inte Kinas väg framåt enkel, särskilt inte om banden till Ryssland fortsätter stärkas.

Militärt finns en oro i Kina för att Tyskland, Frankrike och andra allierade bygger upp sitt försvar och att det öppnar för USA att flytta sina militära resurser enligt Bidens löfte om att skapa en “allians av demokratier”.

“Vi känner oss också väldigt, väldigt oroliga eftersom kriget mellan Ryssland och Ukraina kommer att tvinga Europa att luta sig mot USA, och sedan kommer Kina att dras djupare in i ett dilemma”, säger Zhu Feng, professor i internationella relationer vid Nanjing University, till NY Times och tillägger att USA:s allierade i Stilla havet, inklusive Japan och Australien, också kan inta en starkare militär hållning till Kinas förtret.

Det finns en oro för att Xi Jinping har hans regim är dåligt förberedd på vad som händer efter Ukrainakriget, och att diplomater från Kina anklagar USA för att utveckla biologiska vapen i Ukraina anses inte vara “bra för Kinas internationella rykte”, säger Bobo Lo, expert på förbindelserna mellan Kina och Ryssland vid franska institutet för internationella relationer, till tidningen.

Läs mer: Uppgifter: Ryssland frågar Kina om militär utrustning

Läs även: Kinas statliga rederi – livlinan till Rysslands sjöfart

Läs också: Sanktioner i Ryssland – Sverige i topp bland de som stänger igen

ANNONS

Läs vidare: Bedömare: Kina vågar inte bryta mot sanktionerna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS