För tre veckor sedan var Iran det land i världen som hade flest sanktioner riktade mot sig. Men nu finns det en ny etta – Ryssland. På rekordkort tid har Ryssland blivit det överlägset mest sanktionerade landet i världen.

ANNONS

Nordkorea har exempelvis bara hälften så många sanktioner. Ryssland låg bra till även tidigare som god tvåa i den föga smickrande statistiken.

Flest sanktioner mot individer

Sammantaget uppgår antalet sanktioner, enligt Castellum.AI  till 5 581 stycken. Och då är ändå inte embargon mot exempelvis olja och gas medräknade.

Flest sanktioner är utfärdade av Schweiz, EU och Frankrike med 586, 516 respektive 512.

Att Schweiz toppar beror främst på att sanktioner riktade mot specifika individer utgör majoriteten (88 procent) av sanktionerna. Schweiz är ett populärt ställe att placera pengar i för ryssar.

TOTALT ANTAL SANKTIONER PÅ OLIKA LÄNDER

ANNONS
ANNONS

Sanktioner från 330 företag som har bommat igen

Utöver statliga sanktioner har även företagssektorn dragit sitt strå till stacken. Totalt är det, enligt beräkningar från universitetet Yale School of Management, 330 företag som har pausat eller helt lämnat Ryssland de senaste två veckorna.

De tio största, mätt i antalet anställda framgår av tabellen nedan från Statista Research.

Så här många personer påverkar sanktioner från olika bolag

Sverige är välrepresenterade

Snabbmatsjätten McDonald´s toppar listan med hela 62 000 anställda som, åtminstone tillfälligt, får se sig om efter nytt jobb.

Trea på listan är svenska möbeljätten IKEA med 15 000. Men det finns fler svenska representanter på listan.

ANNONS
ANNONS

Sjua är H&M med 3 500 anställda. Klädjättens ärkekonkurrent Inditex drabbas dock hårdare. De har tre gånger så många butiker i Ryssland som H&M.

Som liten nation är Sverige minst sagt välrepresenterade.

Relaterade artiklar:

Rysslands krigskassa eldas upp i snabb takt. Dagens PS