Dagens PS

Historiskt trendbrott när Elisabeth II utser ny premiärminister

premiärminister
Drottning Elizabeth II skriver i gästboken under ett besök på Thames Hospice, Maidenhead, Berkshire tidigare i år. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 31 aug. 2022Publicerad: 31 aug. 2022

Nästa vecka har det blivit dags för drottning Elisabeth II att utse Storbritanniens nästa premiärminister. En tradition som för första gången på sjuttio år går av stapeln på det kungliga residenset Balmoral, istället för Buckingham Palace, skriver CNN. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att utse en ny premiärminister är tillsammans med statens öppnande av parlamentet drottningens mest centrala uppgift som statschef. När drottning Elisabeth II på måndag i nästa vecka välkomnar landets nya premiärminister sker det för femtonde gången och sätter punkt för Boris Johnson tid på 10 Downing Street.

Tar emot på Balmoral

Det blir också den första ceremonin på sju decennier som inte hålls på Buckingham Palace. Istället kommer drottning Elisabeth II ta emot Johnssons efterträdare på sitt privata residens Balmoral.

Ett historiskt trendbrott som enligt uppgift ska grunda sig på säkerhetsskäl såväl som den nu 96-åriga drottningens bräckliga hälsa och så kallade “episodiska rörlighetsproblem”. Något som i juni i år hindrade henne från att närvara vid jubileet som hölls till hennes ära.

Avslutar Johnson-eran

Nu stiger spänningen inför måndagens tillkännagivande efter en omtumlande era i BoJo:s regi som inleddes med partygate och avslutades med ett 126 lagbrott och ett dussintal ministeravgångar.

Redo att axla posten står istället utrikesminister Liz Truss och tidigare förbundskansler Rishi Sunak, som när saken är avgjord kommer att bjudas in av drottningen att bilda Storbritanniens nästa regering, skriver CNN.

Läs även: Gammalt hån i artikel av Boris Johnson används mot honom

ANNONS

Läs även: Boris Johnson utreds för lögner om fester

Läs även: Summan av partygate – 126 lagbrott

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS