Dagens PS

Boris Johnson utreds för lögner om fester

Under premiärminister Boris Johnsons handelsresa i Indien, här vid Ghandis minnesplats, beslutade det brittiska parlamentet att utreda om han ljugit för parlamentet i samband med fester under pandemin.
Under premiärminister Boris Johnsons handelsresa i Indien, här vid Ghandis minnesplats, beslutade det brittiska parlamentet att utreda om han ljugit för parlamentet i samband med fester under pandemin. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 apr. 2022Publicerad: 22 apr. 2022

Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons auktoritet drabbas när parlamentsledamöter stödjer en formell utredning om huruvida han ljugit för parlamentet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Storbritannien stödjer parlamentsledamöter en formell utredning om huruvida premiärminister Boris Johnson ljugit för parlamentet, något som skadar hans auktoritet. Höga partiprofiler har också på nytt uppmanat honom att avgå, det rapporterar the Guardian.

Nu ska premiärministerns påståenden om fester han hållit under nedstängningen i Storbritannien utredas. Han har redan bötfällts för dessa fester. Om parlamentsutredningen fastslår att Boris Johnson har ljugit kan det leda till att han måste avgå.

Partikamrater stödjer utredning

Den tidigare brexitministern, Steve Baker, som är en inflytelserik person i det konservativa partiet, sade när han talade i parlamentet att han var bestört över Boris Johnsons privata inställning till de böter han fått för att ha brutit mot covid-reglerna, han sade att premiärministern: “nu borde vara borta för länge sedan”, skriver The Guardian.

The Guardian skriver att Storbritanniens tidigare hälsominister, Jeremy Hunt, varnat parlamentsledamöter för att han inte kommer stödja försök att fördröja utredningen. I ett mejl har han skrivit att han anser att de böter som utfärdats till Boris Johnson var chockerande nedslående.

En giftig atmosfär

Turbulensen i parlamentet riskerade att överskugga premiärministerns handelsresa till Indien och hans pressekreterare har under Imdienresan försökt framställa det som att Boris Johnson känner sig lugn inför parlamentsutredningen, som inte kommer påbörjas förrän veckor, eller månader, efter det att Polisens och Sue Grays Partygate-rapport är klar.

Under debatten i det brittiska parlamentet sade William Wragg, ordförande för parlamentets konstitutionella kommitté, att han skrivit ett misstroendebrev till premiärministern.

ANNONS

“Vi har arbetat i en giftig atmosfär. Riksdagspartiet bär ärren av ledarskapets felbedömningar. Det kan finnas få kollegor på den här sidan av parlamentet, skulle jag påstå, som verkligen njuter av att vara parlamentsledamöter för tillfället. Det är fullkomligt deprimerande att bli ombedd att försvara det oförsvarbara. Varje gång vissnar en del av oss”, sade han, skriver The Guardian.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Boris Johnson för böter för partygate – slutfestat

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS