Senaste nytt

annons

Regeringen svänger: Höjer skatten på el – mitt i vintern

Regeringen svänger: Höjer skatten på el – mitt i vintern

Under valkampanjen lovade Moderaterna sänkt elskatt efter valet. Men nu höjs skatten rekordmycket istället efter årsskiftet.

ANNONS

Sedan 1996 har elskatten ökat från 9,10 öre per kWh till 36,0 öre per kWh 2022. Dessutom tillkommer moms, vilket gör att den egentliga skatten ligger på 45 öre per kilowattimme. När nu elpriset slår nya rekord – och riskerar att bli den dyraste någonsin i vinter, täljer staten guld med smörkniv.

Högern lovade skattesänkning på el…

I januari skrev Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, att regeringen borde slopa elskatten. Hon anklagade på Moderaternas twitterkonto den dåvarande finansministern Mikael Damberg för att inte klara av att stötta hushållens ekonomi.

”Om Damberg inte klarar av att sänka elskatten så kan jag ta över”, sade hon.

… och vann valet…

Nu har hon tagit över. Sedan riksdagsvalet i september som Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vann med stöd av Sverigedemokraterna så är det Svantesson som är finansminister i Sverige. Och en av hennes första reformer blir att höja elskatten, istället för att sänka den.

… Men sänker inte skatten

Elskatten har länge debatterats, skriver sajten Ekonomifakta. ”Elskatten för hushåll har haft en stigande utveckling sedan elmarknaden avreglerades den 1 januari 1996”, skriver de.

När priserna stiger så höjs även skatten enligt ett indexeringssystem som fanns redan innan regeringen tillträdde. Den har regeringen inte gjort något åt för att pausa eller riva upp.

Som förklaring till att man inte ändrat i lagen, säger Svantesson till TT att man helt enkelt ”gjort den bedömningen”. Det rapporterar Expressen.

Läs mer om el:

Svensk diesel dyrast i Europa [Dagens PS]