Tungviktare till attack mot regeringen och svenska staten för momsintäkterna på elpriser, han kallar det ”ett svek”.

ANNONS

Det är Bengt Ekenstierna, som har jobbat länge i energibranschen, som ger politikerna och staten svidande kritik för att sko sig på elskatterna.

”En ko som mjölkar slaktar man inte. När priserna är så höga som i dag strömmar miljarderna in till finansdepartementet i form av momsintäkter”, säger han till Dagens Nyheter.

Rasar mot regeringen men får även kritik för sin egen modell

Han har tagit fram den så kallade Beken-modellen som syftar till att dämpa elpriserna i Sverige, vilket han tidigare berättat om i SVT.

Samtidigt har Beken-modellen fått kritik av nationalekonomer då den anses sätta marknadsdynamiken ur spel i och med att den inhemska marknaden får ett pris och elexporten ett annat.

Ekenstierna, som i dag är pensionär och styrelseproffs, tidigare var han vd för bland annat Baltic Cable, Eon Gas och vice vd för Eon Nät, är mäkta upprörd över hur regeringen och staten roffar åt sig i form av skatteintäkter på elpriserna.

Upprop på Facebook växer

”Då ska man inte tala om de flaskhalsintäkter som går in till Svenska kraftnät”, säger han till DN som uppger att branschorganisationen Företagarna Syd befarar att elpriserna i vinter kommer utlösa en varselvåg i Sydsverige.

”Vi är vansinnigt besvikna och bestörta över den fullständiga nonchalans vi möts av från Ebba Busch och regeringen”, säger Magnus Engelbäck, regionchef för branschorganisationen Företagarna Syd, i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Företagarna Syd har startat ett upprop på Facebook, ”Sänkta elpriser nu, som uppges växa.

Intresserad av ekonomi och andra affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Nu stiger elpriserna i norr – och ilskan mot regeringen [Dagens PS]