Dagens PS

Efter tandlösa strategin – nu väntar prövning för Biden

Joe Biden talar
Den ryska invasionen av Ukraina medför en stor prövning för USAs president Joe Biden. (Foto: TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 24 feb. 2022Publicerad: 24 feb. 2022

I samband med den ryska mobiliseringen runt Ukraina så har President Biden valt att spänna musklerna och satsa på en avskräckande strategi. Kraftsamlingar i form av vapen till Ukraina, förstärkningar i östra Europa och löften och ekonomiska sanktioner skulle hålla President Putin borta från en invasion.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har varit ett mycket hårt tonläge från USAs ledare gällande den ryska upptrappningen mot Ukraina i syfte att stävja den ryska invasionen. Nu när invasionen är ett faktum får strategin lov att konstateras misslyckad.

Under torsdagsmorgonen har Ryssland inlett sin invasion av Ukraina med bomber mot infrastruktur och militära mål och en markinvasion, trots omvärldens försök att förhandla, varna och avskräcka.

Misslyckande innebär prövning för Biden

President Biden har lovat att USA och dess allierade kommer att agera kvickt och beslutsamt med anledning av attacken. Samtidigt har man varit tydliga med att egna trupper i Ukraina har varit uteslutet, vilket gjort att Putin kunnat invadera Ukraina utan att oroa sig för att USA ska starta krig med en annan supermakt med kärnvapen.

Bidens fortsatta hantering av kriget, som fruktas bli det blodigaste i Europa sen andra världskriget, lär få stora konsekvenser för hans tid som president. Fokus har än så länge främst legat på att koordinera sanktioner med allierade och att stärka försvaret i länder i närheten av Ukraina som ingår i försvarsavtal med USA.

Hyllade strategier

Analytiker har, enligt Reuters artikel på ämnet, varit positivt inställda till Bidens strategi än så länge. Både det tidigare nämnda fokuset på att stärka upp försvaret hos allierade i närområdet av invasionen, men även fokuset på att hålla dörren öppen till Nato för nya medlemsländer.

Presidentens motståndare lär försöka påtala den ryska invasionen som ett misslyckande för presidentens ledarskap i höstens val till kongressen. Men det är troligen den kommande hanteringen av kriget i Ukraina som får starkast konsekvenser för Bidens tid som president.

ANNONS

Läs mer: Analysis: Putin’s Ukraine assault confounds Biden strategy, puts leadership to the test

Läs även: Världsledarnas reaktioner – så fördöms invasionen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS