Världsledarnas reaktioner har inte låtit sig vänta efter Rysslands invasion av Ukraina. Det rör sig i första hand om skarpa fördömanden och sanktioner, men inte uteslutande. 

ANNONS

På torsdagsmorgonen inledde Ryssland en invasion av Ukraina med krav på att landets armé ska lägga ned sina vapen, något som Ukraina har uppgett att man inte kommer att göra. Många fruktar att det kan bli det blodigaste kriget i Europa sen andra världskriget.

”I denna mörka timme är våra tankar med det oskyldiga Ukrainska folket som står inför detta oprovocerade angrepp och vi fruktar för deras liv”, sa Europakommisionens ordförande Ursula von der Leyen som även lovade att EU kommer att hålla Kreml ansvariga för Rysslands orättfärdiga angrepp på Ukraina.

Financial Times har sammanställt världens ledares reaktioner på den ryska invasionen. Reaktionerna har haglat in under morgonen och fördömanden och sanktioner från västvärldens ledare har inte låtit sig vänta.

USA och NATO är redo

Joe Biden sa, kort efter att Vladimir Putin talat om invasionen i TV, att hela världens böner är med det Ukrainska folket och fortsatte:

”Ryssland är ensamt ansvariga för den död och förstörelse som deras anfall kommer att orsaka och USA och dess allierade kommer att svara enat och bestämt. Världen kommer att hålla Ryssland ansvariga.”

ANNONS
ANNONS

Han meddelade även att han kommer att möta de andra G7-ledarna på torsdagsmorgonen och meddela exakt hur reaktionen på den ryska invasionen kommer att se ut.

Generalsekreteraren för Nato, Jens Stoltenberg, fördömer Rysslands invasion och säger att det är ett grovt brott mot internationell rätt och ett allvarligt hot mot den europeiska säkerhetsbilden. Han tillägger att Nato står redo att försvara sig självt och sina allierade.

Europeiska ledare markerar

Den brittiska premiärministern Boris Johnson sa att han är ”förskräckt av händelserna i Ukraina” och att ”President Putin valt en väg av blod och förödelse genom det oprovocerade angreppet på Ukraina, Storbritannien och dess allierade kommer att svara resolut”.

Tysklands ledare, Olaf Scholz, sa att ”Detta är en fruktansvärd dag för Ukraina och en mörk dag för Europa. Det ryska angreppet är ett brott mot internationell lag. Tyskland fördömer President Putins hänsynslösa beteende.”

Kina väntas stötta – trots invasion

Medan världsledarnas reaktioner i väst och många andra delar av världen fördömer den ryska invasionen så tror internationella experter att Kina lär stå vid Rysslands sida. Historiskt sett så har Kina stöttat Ryssland genom ekonomiska sanktioner förut.

På onsdagen uttalade sig Kinas utrikesdepartement kritiskt om ekonomiska sanktioner och pekade ut USA som den skyldige till utvecklingen i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Blandade reaktioner utanför väst

Japans premiärminister Fumio Kishida ansluter sig till de ledare som fördömer Rysslands agerande och öppnar för utökade sanktioner.

Pakistans premiärminister Imran Khan är på plats i Moskva för att ha ett möte med den ryske presidenten, trots inhemsk oro över att resan till Ryssland kan förvärra en redan skakig relation till USA.

Läs mer: West threatens reprisals after Vladimir Putin launches Ukraine Invasion [Financial Times]

Läs även: Biden: Skarpa Sanktioner mot Ryssland [Dagens PS]