Dagens PS

Efter handelskriget – nu rekordhandel mellan USA och Kina

Xi och Joe
Kinas president Xi Jinping och USA:s president Joe Biden har känt varandra länge. Bilden är från 2015 när Biden var vicepresident. (Foto: TT/AP)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 juli 2021Publicerad: 22 juli 2021

Handelskriget, pandemin och fraktkrisen till trots – USA och Kina slår nya rekord i handeln länderna emellan. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA och Kina skeppar gods mellan varandra som aldrig förr och på ett sätt som får det att se ut som det långa handelskriget och pandemin aldrig har hänt, skriver Bloomberg.

Efter att ha dykt rejält under början av pandemin har handeln studsat tillbaka och når nu rekordnivåer, enligt officiell kinesisk statistik. Det andra kvartalet 2021 hade Kina en export på 133,9 miljarder dollar, motsvarande 1161 miljarder svenska kronor, till USA. Kinas import till USA låg på 41,4 miljarder dollar, motsvarande 358 miljarder svenska kronor.

“Vi har sett den starka konsumentefterfrågan som har uppstått under hela pandemin och vi har sett att importnivåerna bara går igenom taket”, säger Jonathan Gold, vicepresident för leveranskedjor och tullpolicy vid National Retail Federation, en organisation som representerar varuhandeln i USA.

Lägre vinst eller högre konsumentpriser

De amerikanska siffrorna skiljer sig något från de kinesiska enligt Bloomberg, men tidningen konstaterar också att faktum är att utrikeshandeln lyckats att trotsa alla tullar som införts mellan länderna, pandemin och de ökade fraktkostnaderna – företagen verkar helt enkelt anpassa sig efter de nya priserna och antingen accepterar lägre vinst eller höja priserna för konsumenterna.

Handelsbalansen var en av huvudanledningarna till det handelskrig som inleddes mellan Donald Trumps administration och Xi Jinpings i Peking. Det handelsavtal som skrevs på mellan parterna för 18 månader sedan kallas redan “ganska irrelevant i detta skede” av Chad Bown, Peterson Institute for International Economics, som forskat på avtalet.

Högt stämningsläge mellan länderna

Kinas stora och växande överskott i handeln med USA är en fråga som plågat amerikanska politiker under lång tid, och så även nu. USA:s nuvarande regering under Joe Biden “ser över” landets relationer med Kina. Handelsrepresentanten Katherine Tai har kallat handelsrelationerna mellan USA och Kina för “obalanserade”, enligt Bloomberg.

ANNONS

Den stora handeln ses som ett av få stabiliserande moment mellan de två storspelarna som har haft många utrikespolitiska den senaste tiden, som till exempel kring Hong Kong, Taiwan, mänskliga rättigheter, ursprunget till covid-19, hackerattacker och annat.

Läs mer: USA och EU anklagar Kina för cyberattack mot Microsoft

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS