I kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina och efterföljande sanktioner från väst säljs nu superyachten Axioma på auktion. Det gör henne till det första ryskägda fartyget som går under klubban sedan konflikten började, skriver The Telegraph.

ANNONS

Efter månader av spekulationer inom yachtindustrin kring vilken eller vilka ryskägda superyachter som ska bli de första att säljas står det nu klart att det blir den 72,5 meter långa lyxyachten Axioma.

En turkos dröm värd 75 miljoner dollar, motsvarande 750 miljoner kronor utrustad med infinitypool, biosalong, fitnesscenter och spa.

Axioma
Axioma är utrustad med infinitypool, fitnessrum och biosalong. (Bild: Boat International)

Gästad av kändiseliten

Bakom Axioma står den ryske oligarken Dmitry Pumpyansky med en uppskattad förmögenhet på 1,8 miljarder pund. En gång en kraft att räkna med bland världens kändiselit som genom åren gästats av superstjärnor som Kendall Jenner, Hailey Bieber och Formel 1-esset Lewis Hamilton.

Men det var då. Nu är den forne metallpampen sanktionerad av både EU och Storbritannien och hans ögonsten Axioma väntas gå på auktion inom några veckor.

En försäljning som blir både pionjär och vägvisare för efterföljande försäljningar. Inte minst när det kommer till hur villiga potentiella köpare är att betala dyra slantar för en superyacht som en gång ägts av en oligark.

ANNONS
ANNONS
Axioma
Nätt pjäs på 72,5 meter. (Bild: Boat International)

Förutspår snabb affär

Det var i mars i år som Axioma togs i beslag av Gibraltars myndigheter sedan JP Morgan upptäckt oegentligheter med Pumpyanskys låneavtal för fartyget. Gibraltars högsta domstol beordrade därefter en försäljning av superyachten för att möta fordringsägarnas krav.

Axioma
En av flera ytor där kändisar frotterat sig genom årens lopp. (Bild: Boat International)

Nu förutspår experter en snabb affär och sannolikt ett rabatterat pris. Alltså mindre än 750 miljoner kronor.

”Detta borde ske ganska snabbt eftersom Gibraltar är en ganska populär plats för att beslagta och sälja handelsfartyg, och ibland yachter på. Det är något de gör ganska ofta så man kan förvänta sig något förr snarare än senare”, säger Benjamin Maltby, marinadvokat vid Keystone Law till The Telegraph.

Att potentiella köpare skulle låta sig avskräckas av oligarker eller ryska makter tror Maltby inte är någon överhängande risk.

”Det här är bara en vanlig försäljning efter ett låneförfall. Orsakerna bakom det hänför sig självklart till kriget i Ukraina, men auktionen är i slutändan en kommersiell försäljning, säger han.

Den som förvärvar Axioma kan utöver ett luxuöst fartyg tillgodogöra sig charterintäkter om närmare 450 000 dollar, motsvarande 4,5 miljoner kronor, vilket är att betrakta som en affär med bra flyt.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nu ryker tillgångarna för ryska oligarkerna [Dagens PS]

Läs även: Rysslands rikaste man finner frihamn i Dubai [Dagens PS]

Läs även: Ryska lyxyachter vallfärdar till Turkiet [Dagens PS]