Dagens PS

Ryska lyxyachter vallfärdar till Turkiet

Turkiet
Eclipse är en av fem ryskägda lyxyachter som just nu befinner sig i Turkiet. (Bild: Boat International)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 17 maj 2022Publicerad: 17 maj 2022

Dagens PS har tidigare rapporterat om att Turkiet välkomnar ryska oligarker, medan resten av västvärlden stänger dem ute. Det har resulterat i att fem oligarkägda lyxyachter anlänt till Turkiet – fredade från sanktioner, skriver Business Insider. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att som rysk oligark försöka runda västerländska sanktioner behöver inte vara särskilt svårt om man omger sig med rätt personer eller länder. Det framgår med största tydlighet sedan inte mindre än fem ryskägda lyxyachter funnit en fristad i Turkiet.

Detta mot bakgrund av kriget i Ukraina och en pågående jakt på ryska oligarker och deras tillgångar i form av såväl lyxfartyg och privatjetplan, som just nu står på de flesta västerländska sanktionslistor. Dock inte på Turkiets, vilket Dagens PS tidigare kunnat rapportera om.

Det gör Turkiet till en attraktiv tillflyktsort för ryska oligarker och deras flytande dyrgripar enligt Business Insider.

Flying Fox i Bodrum

Under söndagen anlände lyxyachten Flying Fox, värd 400 miljoner dollar, motsvarande 4 miljarder kronor till Bodrum i Turkiet. Fartyget som utretts för bland annat penningtvätt och vapenhandel av USA har tidigare befunnit sig i Dominikanska republiken och ägs av Dmitry Kamenshchik, chef för Moskvas flygplats Domodedovo.

Ytterligare en lyxyacht, den 224 fot långa Ragnar, befinner sig sedan den 6 maj på den turkiska turistorten Marmaris, enligt uppgift från Marine Traffic. Detta efter att ha strandat i Norge, sedan leverantörer på plats vägrade tanka fartyget, vilket Dagens PS kunde berätta tidigare i år.

Även Alexander Abramovs lyxyacht Titan kryssar just nu omkring på turkiskt vatten och ska enligt uppgift befinna sig nära semesterparadiset Güvercinlik, efter att ha lämnat Dubai i april.

Säkra på turkiskt vatten

Sanktionerade Roman Abramovichs yacht Solaris, värd 600 miljoner dollar, motsvarande 6 miljarder kronor, anlände i sin tur till Bodrum redan den 21 mars, tätt följd av miljardärens andra yacht Eclipse, som lade till i Marmaris.

I likhet med ovan nämnda fartyg har Solaris och Eclipse sedan dess blivit kvar på Turkiskt vatten. Sannolikheten att de blir kvar där kan också anses relativt stor, eftersom Turkiet hittills inte visat några tecken på att sanktionera dem. Tvärtom har Turkiet nyligen kritiserat västländerna för deras angrepp mot Ryssland.

Med det sagt är fartygen inte immuna för evigt i laglig mening, även om de just nu har den turkiska regeringens stöd, skriver Business Insider.

Läs även: Ryskägd lyxyacht strandad i Norge: ”Varför ska vi hjälpa dem? De kan ro hem”

Läs även: Oligarkerna och deras jagade yachter

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS