Avtal om skuldtak klart: "Alla får inte som de vill"

Uppdaterad: 28 maj 2023Publicerad: 28 maj 2023
Avtal om skuldtak klart: "Alla får inte som de vill"
Den amerikanska kongressen kommer troligen att fatta beslut om avtalet på onsdag. Foto: TT

USA:s president Joe Biden har kommit överens med republikanernas företrädare om ett principavtal om landets skuldtak. På onsdag avgör kongressen om avtalet går igenom.

ANNONS
ANNONS

Ett principavtal om USA:s skuldtak är klart efter att president Joe Biden kommit överens med republikanerna. Därmed undviker man en hotande ekonomisk katastrof skriver CNBC på söndagen.

Undvika recession

Om man inte lyckats komma överens skulle det ha lett till inställda betalningar på USA:s statsskuld eller kraftiga nedskärningar på framför allt sociala utgifter, med risk för recession och miljontals förlorade jobb i landet.

“Vi har nått fram till ett principavtal”, säger Kevin McCarthy, republikansk talman i representanthuset.

ANNONS
ANNONS

“Mycket jobb kvar”

“Vi har fortfarande mycket jobb kvar att göra, men jag tror att det här är ett principavtal värdigt det amerikanska folket”, fortsätter han enligt CNBC.

Avtal om skuldtak klart: "Alla får inte som de vill" Republikanske talmannen Kevin McCarthy anser att mycket jobb återstår trots principavtalet. Foto: TT

Avtalet om det höjda skuldtaket måste godkännas i både representanthuset, där republikanerna har majoritet, och senaten, där demokraterna har majoritet.

Omröstning på onsdag

Risken finns att förslaget stöter på patrull i båda instanserna vid omröstningen, som troligen blir på onsdag uppger CNBC.

President Joe Biden kallar avtalet “ett viktigt steg framåt som minskar utgifterna samtidigt som det skyddar viktiga sociala program.”

ANNONS

Fryser utgifterna

“Överenskommelsen är en kompromiss, vilket betyder att alla inte får som de vill”, säger Joe Biden i ett uttalande enligt Svenska Dagbladet.

Republikanerna får inte de stora besparingar man krävt, men avtalet om höjningen av skuldtak innebär att utgiftsnivån i princip fryses.

Mer till försvaret

Principavtalet om skuldtak innebär bland annat att försvaret får mer pengar, och att det ställs högre krav på arbetslösa om de ska få tillgång till de mat- och sjukvårdsprogram staten står för.

Avtalet innebär att frågan om skuldtak inte kommer att behöva lyftas förrän efter nästa presidentval, uppger Reuters.

Vill du läsa mer om ekonomi? Så här får du enkelt vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Ny riktning på världsekonomin – här bestäms tillväxten 

Läs även: Het svensk trend i USA: “Dödstädning” 

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS