Dagens PS

Ny riktning på världsekonomin - här bestäms tillväxten

nya aktörer dominerar världsekonomin
Europas tidigare stora ekonomier är numera helt marginaliserade när det gäller världsekonomin enligt denna statistik från Bloomberg. Onekligen en ny ekonomisk världsordning. (Foto: Unsplash]
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 28 maj 2023Publicerad: 28 maj 2023

Vi är vana vid att USA, som den största ekonomin i världen, bestämmer riktningen på världsekonomin. Så har det varit. Men så kommer det inte att bli framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en sammanställning av analystjänsten Bloomberg kommer inte längre utvecklingen för USA:s ekonomi vara den viktigaste parametern för tillväxten i världen under de kommande fem åren.

Bloomberg har stoppat in prognoserna för tillväxten för världens största länder och vägt in påverkan beroende på ekonomins storlek.

USA inte längre viktigast

I kraft av sin högre estimerade tillväxt toppar Kina. Hela 23 procent av världens förväntade tillväxt beror på Kina. Det är rekord för Kina som nu dominerar världsekonomin.

Men ännu intressantare är andraplatsen. Där återfinns nämligen Indien.

De senaste årens höga tillväxt, som förväntas fortsätta, gör att Indien beräknas svara för 13 procent av världens tillväxt nästa femårsperiod,

Källa: Bloomberg

 

ANNONS

Senaste nytt

Tyskland marginaliserade när det gäller världsekonomin

ANNONS

USA kommer först på tredje plats. Det är med andra ord en ny världsordning på gång.

Övriga länders påverkan är i sammanhanget marginella. Tyskland må vara viktig för Sverige men för världsekonomin som helhet bidrar tyskarna bara med drygt 2 procent.

Intressant att notera är att Vietnams påverkan är större än Frankrike.

En gång i tiden var Vietnam en fransk koloni. Det är nya tider.

Relaterade artiklar:

Jobbig klimatsiffra – Sverige i botten.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]