Behålla det som vi verkligen vill ha och sedan göra oss av med resten – “dödstädning” har blivit ett populärt fenomen som tagit världen med storm.
Het svensk trend i USA: "Dödstädning"
Mest läst i kategorin
Helt ärligt – när använde du de där kläderna längst in i garderoben, eller de där skorna på vinden, senast? Och kommer du verkligen att gå igenom de där dagstidningarna som du sparat?
Och framför allt – vad vill du lämna efter dig till dina nära och kära när du dör?
“Dödstädning” – att städa igenom sitt hem för att underlätta för sina efterlevande den dagen man inte längre finns – har blivit en populär företeelse.
Nu tar det svenska fenomenet världen med storm.
Blev tv-program i USA
Från början kommer fenomenet från författaren Margareta Magnussons bästsäljande självhjälpsbok från 2017, som fått den engelska titeln “The Gentle Art of Swedish Death Cleaning”.
Boken blev så populär i USA att den nu inspirerat till ett tv-program med samma namn, rapporterar The Wall Street Journal.
Tv-programmet följer deltagare som får hjälp av en organisatör, en psykolog och en inredare att dödstäda sina hem. Bland deltagarna finns en cancersjuk kvinna och en pensionerad artist.
Senaste nytt
Ett sätt att tänka
En annan av deltagarna, en 31-årig advokat, säger:
“Ibland känner man en skyldighet att spara saker. Jag har frågat mig själv ‘Kommer någon, inklusive jag själv, att vara lycklig om jag sparar det här?'”.
Den svenska trenden med dödstädning har vissa likheter med den populära städgurun Marie Kondos filosofi “spara det om det gör dig lycklig”.
“Men det är mer av ett projekt, medan svensk dödstädning är ett sätt att tänka”, säger en annan av deltagarna i programmet.
Dödstädning innebär att man går igenom sina saker i lugn och ro – det får ta tid. Sedan kan man ge bort sådant som man inte vill ha, som gåvor. Resten slängs eller doneras.
Läs även: Städning har blivit viralt på Tiktok
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.