Feds räntehöjningar i kampen mot inflationen är fel väg att gå, anser analytiker och ser ingen logik i centralbankens penningpolitik.

ANNONS

Det är problemen med utbudet i leveranskedjan som måste bekämpas, men det är mycket svårare och på det området uppträder USA:s centralbank  passivt, anser Paul Gambles, partner på MBMG Groups managing.

”Och Fed är de första som räcker upp handen och säger att penningpolitiken inte kan göra något åt utbudschocken. Och sedan går de och höjer räntan”, säger han till CNBC.

Inflationen är en följd av utbudschockerna i leveranskedjan, slår experten fast.

Sanktionerna mot Ryssland har gjort läget ännu mer problematiskt och utbudsproblemen drabbar företag och en rad branscher med olika utmaningar, konstaterar han.

Fokus nu från centralbankerna, inte bara från Federal Reserve, är att kyla ner efterfrågan i försöken att dämpa inflationen.

Men det är inte lösningen på problemet, där Europa till följd av sanktionerna mot Ryssland ”skjutit sig själva i foten” då det utlöst en svårbemästrad energikris och skyhög inflation, menar analytikern.

Han säger till CNBC att efterfrågan fortfarande inte återhämtat sig helt efter pandemin, nivån är lägre än innan covid, och i stället för dagens återhållsamma penningpolitik borde åtminstone USA ägna sig åt mer expansiva finanspolitiska åtgärder, framhåller Paul Gambles i CNBC-intervjun.

Bland många bedömare växer samtidigt oron, som Dagens PS tidigare rapporterat om, att räntehöjningarna ska resultera i en recession.

ANNONS
ANNONS

När räntorna höjs blir det dyrare för företagen att expandera, vilken kan hämma investeringarna och skada sysselsättning och jobb.

Läs även: JP Morgans vd om krisen: ”Jag ber till Gud” [Dagens PS]

Missa inte: BIS: Risk för åtta års ökenvandring på börsen [Dagens PS]