Mäktige Jamie Dimon, vd för amerikanska investmentbanken JP Morgan, fasar för vad som ska hända med världsekonomin: ”Jag ber till Gud”, säger han.

ANNONS

Dagens Industri intervjuar Jamie Dimon på Grand Hôtel i Stockholm .

Wall Street-profilen är på Sverigebesök med anledning av att bankjätten JP Morgan nu ökar tempot i Sverige med en ny Corporate Client Banking-verksamhet vars fokus är medelstora företag.

I 17 år har Dimon styrt JP Morgan, en av världens störst banker, och han har också rankats som världens 19:e mäktigaste person i magasinet Forbes, skriver Di.

När Dimon ger sin syn på det som nu händer med världsekonomin är det en mörk bild som målas upp.

Det kan bli orkan, säger han, men det kan också stanna vid en storm, dock en storm utöver det vanliga.

JP Morgans vd ”ber till Gud”, säger han till Di, för att krisen inte ska ta orkanstyrka.

Men orosmolnen är många, säger den kände gurun från New Yorks finanskvarter och pekar på inflationen och centralbankernas åtgärder för att bekämpa prisökningarna vid sidan av sina försök att rulla tillbaka de enorma stimulanserna som tog fart under pandemin.

ANNONS
ANNONS

Dimon: Europa går in i en recession

Medan USA nu går ”ganska bra” tror Jamie Dimon att Europa går mot en recession och särskilt energikrisen är bekymmersam, anser JP Morgan-bossen.

Han slår fast att de svenska storbankernas minskade stöd till olje- och gasbolag dessutom ökar i stället för minskar koldioxidutsläppen.

Effekten av minskade investeringar i olja och gas blir att kolkraftverk startas upp, konstaterar Jamie Dimon och säger att ”det vore sämre för miljön”.

Det kommer, spår han, att bli en brist på olja och gas och särskilt i Europa, ”och det är dåliga nyheter för koldioxidutsläppen eftersom folk då i stället väljer kol”.

När det gäller banksektorn kommer många traditionella banker att få svårt att överleva, säger Jamie Dimon vidare i Di-intervjun.

”Konkurrensen kommer att vara våldsam. Har du sett ’Vikings’? Så kommer det att se ut ett tag”, säger Dimon.

Den blodiga tv-serien ”Vikings” går på Netflix.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Banktoppen: Ekonomin kommer att kollidera [Dagens PS]

Läs mer: Jamie Dimon varnar för ökade risker i decennier [Dagens PS]

Läs vidare: WSJ: Förbered dig på ”fler chocker” [Dagens PS]

Läs också: Michael Burry: Bara halvvägs in i börsraset [Dagens PS]

Missa inte: Wall Street-räv: Värre än stagflationskrisen [Dagens PS]