EU har skrivit ett nytt avtal om flytande naturgas med USA, i ett försök att minska beroendet av rysk energi.

ANNONS

Enligt ett avtal ska USA förse EU med ytterligare minst 15 miljarder kubikmeter flytande naturgas, så kallad LNG, till slutet av 2022, det rapporterar BBC.

För närvarande står Ryssland för 40 procent av EU:s behov av naturgas, vilket är cirka 216 miljarder kubikmeter. Siffrorna baseras på statistik från Storbritanniens Department for Business, Energy and Industrial Strategy, Beis, som visar att Europa år 2020 använde 541 miljarder kubikmeter naturgasgas.

50 miljarder kubikmeter på sikt

På längre sikt är målet att USA ska leverera cirka 50 miljarder kubikmeter naturgas till EU, till åtminstone är 2030. Förra året levererade USA 22 miljarder kubikmeter. Det nya avtalet har tillkännagivits i dag, fredag, under den amerikanska presidenten Joe Bidens besök i Bryssel.

BBC skriver att Joe Biden sade till reportrar i Bryssel att Vladimir Putin använder Rysslands energiresurser för att tvinga och manipulera sina grannar och att han har använt vinsten för att driva sin krigsmaskin.

Det rätta att göra 

Enligt Joe Biden kommer de långsiktiga fördelarna med avtalet uppväga den kortsiktiga smärta som en minskning av den ryska gasen skulle innebära.

”Jag vet det kommer innebära kostnader för Europa att eliminera av rysk gas, men det är inte bara det rätta att göra ur moralisk synpunkt, det kommer att ge oss en mycket starkare strategisk grund”, sade Joe Biden i Bryssel, skriver BBC.

En tredjedel av den ryska gasen

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen påpekade att målet om 50 miljarder kubikmeter per år från USA redan ersätter en tredjedel av den ryska gasen som går till Europa i dag.

ANNONS
ANNONS

”Vi vill, som européer, flytta oss från Ryssland mot leverantörer som vi litar på, som är vänner och som är pålitliga”, sade hon skriver BBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Stödet växer i EU för ryskt oljeförbud [Dagens PS]