Befinner sig USA redan i en recession? Det kommer nu signaler som pekar på det och det är inte bara politiker som undrar, skriver CNN.

ANNONS

Såväl centralbanker som investerare och ekonomer – utöver många politiker – börjar fundera om USA redan kan vara i recession, skriver CNN och rapporterar att fler amerikanska konsumenter har svårigheter att betala sina räkningar i tid.

Det framgår av resultatredovisningarna från kreditkortsföretag, som inte når upp till analytikernas förväntningar och på förekommen anledning även straffas på börsen med kursfall i aktierna.

I sammanhanget nämns bland andra kreditkortsjättarna Discover (DFS) och Capital One (COF), som nu ökar sina reserver för framtida kreditkortsförluster.

Varningslamporna för en USA-recession ökar

Det är, konstaterar CNN, ett av många varningstecken som indikerar att ekonomin kan vara på väg i fel riktning.

En annan stark orosfaktor är den skenande amerikanska inflationen, som tvingar fram kraftfulla räntehöjningar från USA:s centralbank Federal Reserve.

Effekten av höjda räntor väntas i sin tur bromsa ekonomin.

”Den stora motvinden för konsumenterna är prisinflation och högre räntor. Och inflationen kan urholka det överskottssparande som konsumenterna samlat på sig genom pandemin, särskilt om prisökningarna fortsätter att gå före löneökningarna”, säger Capital Ones vd Richard Fairbank, enligt CNN.

John Stankey, vd för det amerikanska multinationella  telekommunikationsbolaget AT&T, förklarar att det skett en ökning av osäkra fordringar och att nivåerna är högre än före pandemin.

ANNONS
ANNONS

Svensken Hans Vestberg, tidigare vd på Ericsson, nu vd för den amerikanska telekommunikationsjätten Verizon, bekräftar bilden av att konsumenternas ekonomier blir alltmer ”ansträngda”.

Läs hela CNN-artikeln.

Läs även: Bank tror inte på recession – rapporter bättre än väntat [Dagens PS]