Krigsutbrottet lukrativt för många investerare

Uppdaterad: 25 mars 2022Publicerad: 25 mars 2022
lukrativt investerare
Enligt The Wall Street Journal drog hugade investerare in hisnande 23,4 miljarder dollar på aktier i Europa efter krigsutbrottet. (Foto: TT)

Enligt The Wall Street Journal blev krigsutbrottet lukrativt för många investerare, som drog in hisnande 23,4 miljarder dollar på aktier i Europa efteråt.

ANNONS
ANNONS

Det var under de tre första veckorna efter Rysslands invasion av Ukraina som investerare såg fyndlägen i västeuropeiska aktier och börshandlade fonder och enligt WSJ håvade in 23,4 miljarder dollar, vilket kan betecknas som lukrativt då det uppges vara mer än dubbelt så mycket som när pandemin bröt ut i början av 2020.

Tidningen hänvisar till data från EPFR.

Före invasionen uppträdde börsen mer volatilt. Den har sedan återhämtat sig.

Men även om investerare gjort klipp efter krigsutbrottet finns en stor skepsis mot att investera i aktier på den europeiska kontinenten.

Även USA:s och Asiens börser har gått starkt

WSJ konstaterar att börslyftet i Europa gått hand i hand med bredare rallyn i både USA och Asien.

Exempelvis uppges S&P 500 på Wall Street i New York stå 7 procent högre i dag än innan konflikten i Ukraina var ett faktum i Ukraina.

Många investerare att gått på fyndjakt på börsen. Vissa anser till och med att aktier i dag är en bra försäkring mot inflation, framgår det.

Men alla investerare är inte lika optimistiska och intar nu, enligt WSJ, en försiktigare hållning till de europeiska marknaderna.

Det hänger ihop med EU:s starka beroende av rysk gas, men också nya problem i leveranskedjan och risken för en lågkonjunktur.

Investerare uppges på förekommen anledning överge Europa och i stället vända blicken mot marknader som står längre från kriget, exempelvis USA och tillväxtmarknader.

Läs mer: Krig i Ukraina: Storförluster och klipp för investerare

Läs även: Ryska finansvärlden: Panik, frustration och skam

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.