Dagens PS

Ryska finansvärlden: Panik, frustration och skam

Ryska finansvärlden: Panik, frustration och skam
Ryssarna köper prylar som ny iPhone för sina rubel innan de blir värdelösa. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 25 mars 2022Publicerad: 25 mars 2022

Ryska finansvärlden är i kaos. Sanktionerna från västvärlden och en rubel i fritt fall har gjort så att den ryska ekonomin frusit. Inflationen rusar, och ryssarna köper prylar innan rubeln blir värdelös.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Business Insider har pratat med personer från den ryska finansvärlden, och bilden som träder fram är mörk. En aktiemäklare säger att han vaknar varje morgon med samma känsla han hade när hans far dött.

“Varje dag vaknar jag med känslan av att någonting hemskt har hänt, och det tar mig fem sekunder innan jag minns vad det är”, säger mannen, som vill vara anonym.

“Det är exakt samma känsla jag hade när min far dog: Du vet att någonting är fel, men du kan inte omedelbart förstå exakt vad. Jag skäms. Jag känner det som om mitt land monteras ned, ruineras och förödmjukas, precis som Tyskland förut”, fortsätter han.

Köper prylar innan rubeln blir värdelös

Rubelns fall har gjort så att många ryssar bestämt sig för att det är bättre att handla prylar i stället för att ha pengar i madrassen, berättar Business Insider.

“Jag köpte mig en ny iPhone 13”, säger aktiemäklaren. “Jag köpte en Samsung läsplatta. Vi servade vår BMW, och köpte nya däck”.

Alec Shevrin, chef för en investeringsbank i Moskva, köpte en ny Lexushybrid och en diskmaskin.

“Min fru och jag hade båda ganska nya bilar, så vi behövde den egentligen inte”, säger Shevrin till Business Insider. “Men vi hade alla dessa rubel, och jag köper hellre någonting nu än väntar tills de är helt värdelösa”.

Risk för ytterligare räntehöjning

Rysslands vice premiärminister Viktoria Abramtjenko gick på måndagen ut och varnade för panikköp efter att en rad butiker rapporterat om varubrist.

Ryska centralbanken har höjt styrräntan till 20 procent, och ska på fredag ha möte där ytterligare höjning kan beslutas.

Läs även: Anonymous: Rysslands centralbank hackad 

Läs även: Ryssland förbjuder blankning när Moskvabörsen har öppnat 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS