Dagens PS

Krig i Ukraina: Storförluster och klipp för investerare

Krig Ukraina
Ukrainska soldater i Kharkiv i den östra delen av landet. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 feb. 2022Publicerad: 24 feb. 2022

Krig i Ukraina skulle innebära stora förluster för investerare – men det finns också de som skulle göra stora klipp, skriver historikern Niall Ferguson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Redaktörens tillägg: Sedan denna artikel publicerades har Ryssland invaderat Ukraina.

“Investerare är ofta krigets första offer”, skriver historikern Niall Ferguson, författare och tidigare professor vid Harvard, London School of Economics och New York University i en debattartikel hos Bloomberg.

Han går igenom tidigare konflikter genom världshistorien och jämför med dagens situation med hotande krig i Ukraina. “Under en krigsskräck är det däremot politiska nyheter som rör marknaderna. Under den senaste veckan har till exempel alla möjliga priser rört sig, ibland i stora belopp, som svar på blotta yttranden från nyckelaktörerna i det geopolitiska dramat”, skriver historikern.

Rothschilds tjänade stort på Napoleons förlust

Det är som det brukar vara – under tidigare kriser och krig har investerare både skapat och förlorat förmögenheter i samma takt som arméerna flyttar på sig. Ferguson menar att historiker generellt underskattar det avgörande gränssnittet mellan makt och pengar, möjligen för att de inte själva har resurserna att spekulera.

Ferguson gör också en poäng av att visa att den välkända tysk-judiska bankirfamiljen Rothschild tjänade enorma pengar på att ha information om Napoleons förlust vid Waterloo före marknaden, och sedan fortsatte att ha nyheter som gjorde att risken för krig gick upp eller ned som en av sina viktigaste investeringsfaktorer under det kommande århundradet.

Rothschild-familjen förlorade precis som majoriteten av investerarna stora pengar i den värsta finanskrisen i världshistorien vid utbrottet av första världskriget.

“Precis som vi inte kan vara säkra på om krig kommer till Ukraina, kunde Rothschilds aldrig vara säkra på att Europa skulle undvika ett storkrig under ett sekel.”

ANNONS

Krig i Ukraina skulle också skapa vinnare

Många investerare skulle bli stora förlorare om kriget kommer – men det skulle också finnas stora vinnare på marknaden.

“För spekulanter är krigsskräck gyllene möjligheter. Placera dig själv på rätt sätt, och du kan göra ett klipp om krigets hundar släpps lös – men om helveteshundarna skickas tillbaka till sina kennlar är det du som blir klippt och killen som satsar på fred får champagnen”.

“Som investerare kanske du inte är intresserad av krig, men kriget är intresserat av dig”, summerar historikern Niall Ferguson.

Läs mer: Investors Are Often the First Casualties of War

Läs även: Putin valde krig i Europa: Invaderade Ukraina i natt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS