Dagens PS

Pastastrejk hotar i Europa: "Existentiell kris"

pastastrejk
Priserna på pasta är de högsta på tio år i Italien – även i andra delar av Europa har priserna skenat under våren (Foto: Luca Bruno/AP, Pexels).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 21 juni 2023Publicerad: 21 juni 2023

Priset på pasta rusar i flera länder – nu uppmuntras konsumenter till pastastrejk om tillverkarna inte sänker priserna. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste månaderna har priset på pasta och makaroner höjts på flera håll i Europa. Prisökningen är betydligt kraftigare än inflationen i övrigt och det har mötts av kritik, vilket Dagens PS tidigare skrivit om.

I Italien steg kilopriset för pasta med 17,5 procent under mars och med 16,5 procent i april, enligt det italienska näringsdepartementet. I maj steg priset med nästan 20 procent.

“För italienska familjer är det en existentiell kris”, säger Clive Black, analytiker vid Shore Capital, till Financial Times.

Mycket dyrare i Sverige

I andra europeiska länder har prisökningarna varit ännu större.

I Storbritannien höjdes kilopriset på pasta med 28 procent i april, i Sverige var priset upp 23 procent, i Tyskland ökade priset med 22 procent och Frankrike såg en ökning med drygt 21 procent.

Rättvis prissättning

Priset på pasta är det högsta på tio år i Italien och nu uppmanar konsumentgrupper i landet till pastastrejk. De håller inte med de europeiska pastatillverkarna, som i sin tur hävdar att prisuppgången beror på Rysslands invasion av Ukraina.

ANNONS

Bland annat har företag som Barilla och De Cecco hävdat att deras produkter prissätts på ett rättvist sätt. Prisuppgången speglar effekterna av högre tillverkningskostnader på grund av kriget, menar de.

Torka i Kanada påverkade – för två år sedan

Italien är Europas världens största pastaproducent, men den pasta som konsumeras i Europa tillverkas primärt av durumvete som importerats från Kanada.

För två år sedan drabbades Kanada av extrem värme och torka, vilket ledde till en skarp nedgång i veteproduktionen. Som en följd av detta steg också priserna på durumvetet  brant, skriver Dagens Industri.

Men sedan december 2021 har priset på durumvete sjunkit stadigt, enligt Financial Times.

Läs även: Pastakrisen fortsätter – högsta priset på tio år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS