Äggpriserna är höga i många länder just nu. I USA, där priset för en äggkartong ökat med 137 procent på ett år, har vissa desperata konsumenter börjat att smuggla över ägg från Mexiko.

ANNONS

Det har väl knappast undgått någon att priserna på vissa matvaror under det senaste året blivit allt högre. Bland annat steg priset på ägg i Sverige med 24 procent förra året.

Anledningen till de skenande livsmedelspriserna är att priserna på jordbruksprodukter har blivit högre till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Dagens PS har tidigare rapporterat om hur denna ”äggflation” lett till en rad virala skämt och memes på nätet.

I USA har man sett en extrem ökning av äggpriserna under det senaste året, både på grund av stigande jordbrukspriser och ett stort utbrott av fågelinfluensan. Där har priserna ökat med 137 procent bara under ett år, rapporterar Fortune.

En kartong med 12 ägg kostar nu i genomsnitt 4,25 dollar, 43 kronor.

ANNONS
ANNONS

Dessutom har den inhemska produktionen av ägg minskat, och butikshyllorna gapar därför tomma på flera platser runtom i USA.

Detta har fått vissa amerikanare att ta till drastiska åtgärder.

Smugglar från Mexiko

Under de senaste månaden har tullen vid den amerikansk-mexikanska gränsen beslagtagit fler och fler äggpaket.

“Vi ser just nu en ökning där människor försöker smuggla över ägg från Juárez till El Paso eftersom det är märkbart billigare äggpriser i Mexiko än USA”, säger Roger Maier, en talesperson vid USAs tullverk och gränsbevakning, CBP, till Fortune.

Även vid USAs övriga gränser i sydväst har man sett en liknande ökning.

Mellan den första november och den 17 januari har CBP sett en ökning med 336 procent av antalet incidenter som involverar ägg, mot samma period i fjol.

ANNONS
ANNONS

100 000 i böter

Av hälsoskäl förbjuder nu CBP amerikanare att inte ta med sig ägg över gränsen. Den som trotsar förbudet kan bli skyldig att betala 10 000 dollar i böter, ungefär 100 000 kronor.

Under det senaste året har USA drabbats av ett stort utbrott av fågelinfluensan, där över 44 miljoner höns har behövt avlivas. Därför är också CBP extra hårda när det gäller införsel av ägg över nationsgränserna.

Läs även: Livsmedelspriser skenar: Galet pris på ägg: ”Äggflation” [Dagens PS]