Dagens PS

Kinas förmögna flyttar hundratals miljarder från landet

Kinas
Pengautflödet från Kina har uppgått till tiotals miljarder dollar – i månaden. (Foto: AP)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 29 nov. 2023Publicerad: 29 nov. 2023

Svagare återhämtning efter pandemin och Xi Jinpings järngrepp om ekonomin får Kinas rika att flytta pengarna utomlands.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bara det senaste året har välbärgade kineser flyttat hundratals miljarder dollar utomlands. Detta ses som tecken på svag tilltro till Kinas ekonomiska och politiska framtid, rapporterar New York Times.

Med pengarna har kineserna köpt lägenheter, aktier och försäkringspremier via nyöppnade bankkonton i Hongkong. Pengar har också satts in på konton i USA och Europa med högre räntor än i Kina.

Läs mer: Kinesisk skuggbank nära konkurs – utreds för brott – Dagens PS

50 miljarder – i månaden

Sammanlagt rör det sig om 50 miljarder dollar i månaden som kinesiska hushåll och privata företag har flyttat från landet.

I nuläget verkar den kinesiska regimen anse att situationen är under kontroll och att utflödet inte utgör någon omedelbar risk för Kinas ekonomi. Det har nämligen försvagat valutan renminbi, vilket i sin tur har stärkt landets export.

Pengautflödet kan ha flera orsaker, som att Kinas återhämtning efter pandemin varit svagare än väntat. Fastighetsmarknaden genomgår också en djup kris, vilket Dagens PS har rapporterat om.

Xi Jinping har även stärkt regimens kontroll över landets ekonomi – vilket oroar investerare, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

ANNONS

Läs mer: Kinas långa utrensning av toppchefer fortsätter – Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Guld smugglas ut

För att kringgå Kinas strikta kontroller för överföring av pengar utomlands har kineser köpt stora mängder utländsk valuta samt guld – det sistnämnda i små storlekar som går att smuggla diskret i resväskor.

Numera går dyra Tokyo-lägenheter i miljonklassen i huvudsak till kinesiska köpare. Förut köpte de billigare lägenheter som hyrdes ut, men i dag vill förmögna kineser kunna flytta sina familjer dit.

Lägenheterna betalas ofta i kontanter.

“Det är hårt arbete att räkna så stora mängder kontanter”, säger Zhao Jie, vd för en av stadens fastighetstjänster.

Läs mer: Goldmans vd: Minskat hopp om Kinas ekonomi – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS