Ännu en bostadsbubbla spricker i Kina

Uppdaterad: 18 sep. 2023Publicerad: 18 sep. 2023
Kina
Kina har problem. Stora problem.

Kinas kraschande bostadsbubbla skakade hela världsekonomin. Men nästa bostadsbubbla är redan på väg att spricka – och det kan bli landets värsta kris sedan Mao Tse-tung.

ANNONS
ANNONS

Kinas bostadsbyggande är på väg att gå in i en ny kris, trots att man precis haft en.

Det rapporterar Wall Street Journal.

Dominoeffekt av bolagskollapser

Den kinesiska bostadsbubblan sprack för två år sedan, vilket ledde till en dominoeffekt av bolagskollapser och obetalda lån.

Det släpar ner den kinesiska ekonomin och kostar världsmarknaden i detta nu. Den utlösande faktorn för två år sedan var det privata bolaget Evergrande som gick omkull.

Men farorna är långt i från över. Tvärt om är det nu Country Garden, landets största fastighetsägare förutom staten Kina själv, som hotas med bankrutt.

ANNONS
ANNONS

Evergrande missköttes

Enligt Wall Street Journal gick Evergrande under för att bolaget missköttes fullständigt. Country Garden faller dock av rena marknadsmekanismer: Investerarna plockar ut sina pengar, bostadsköparna flyr från Kina.

Och de ekonomiska bekymmer som Country Garden kan dra med sig för ekonomin är betydligt större än Evergrandes kollaps 2021. Detta eftersom Country Garden byggt sitt imperium i industrialiseringscentra på tidigare jordbruksorter. De delarna av landet avfolkas nu i och med tillväxtproblem, vilket skapar spökstäder av bostadskvarter som ingen någonsin kommer bo i.

Spökstäder i Kina

Krisen för familjer som bor i dyra hus på fabriksorter utan fabriker, utan möjligheter att sälja och flytta någonstans, är en farlig social cocktail. Men det kommer också leda till stora bekymmer för investerare, långivare, lokala myndigheter och börsmarknaden internationellt.

Om det vill sig illa kan det bli Folkrepubliken Kinas, som den kommunistiska diktaturen kallas formellt, värsta kris någonsin, skriver WSJ.

Läs mer om Kina

Mysteriet med Kinas försvunna försvarsminister – Dagens PS

Biden: Kinas problem minskar hotet mot Taiwan – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS