Dagens PS

Kinesisk skuggbank nära konkurs – utreds för brott

kinesisk
Kinesiska fastighetssektorn har exploderat senaste decenniet, tack vare mycket kapital från skuggbankerna. (Foto: AP)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 27 nov. 2023Publicerad: 27 nov. 2023

Problemen hos skuggbanken kan vara början på en större ekonomisk kris i Kina – som riskerar att spridas till vanliga banker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av Kinas största aktörer inom den så kallade skuggbanksektorn utreds nu för “misstänkta brott” av landets myndigheter – bara dagar efter att företaget förklarat sig konkursmässigt. Det rapporterar BBC.

Som mest hanterade Zhongzhi Enterprise Group, ZEG, en biljon yuan, eller 139 miljarder dollar – men nu är skulderna dubbelt så stora som företagets tillgångar, står det i ett brev till investerarna.

Den kinesiska skuggbanksektorn är värd 3 biljoner dollar, vilket är ungefär lika mycket som hela Frankrikes ekonomi, enligt Reuters. Sektorn består av långivare och mäklare som verkar utanför den traditionellt reglerade banksektorn och har därför inte samma krav på sig gällande risk, likviditet och kapital.

Läs mer: Kinas ekonomiska makt är över – landet har bytt fokus – Dagens PS

“Det var en win-win för alla”

Skuggbankerna har finansierat stora delar av Kinas växande fastighetssektor. Pengarna började rulla in på allvar efter finanskrisen 2008, då det rådde stor kreditbrist. Bland annat lockade man enskilda investerare med höga avkastningar.

“Det fungerade under en ganska lång tid eftersom fastighetspriserna gick upp och det var en win-win för alla,” säger Andrew Collier, expert på skuggbanker vid Orient Capital Research.

Men på senare tid har fastighetssektorn drabbats av en allvarlig kreditkris. Fastighetsutvecklaren Evergrande har kollapsat och några av de största företagen är nu på randen till ekonomisk kollaps, vilket Dagens PS har rapporterat om.

ANNONS

Problemen hos ZEG kan därför vara början på en större kris.

Tredjedel av Kinas ekonomi

“Det här kan sprida sig till andra skuggbanker – och till och med till traditionella banker”, säger Collier.

I nuläget är kinesiska fastighetsutvecklare skyldiga belopp motsvarande nästan 30 procent av bankernas tillgångar.

Fastighetssektorn utgör en tredjedel av Kinas ekonomiska produktion. Landets tillväxt saktade ner till 4,9 procent under tredje kvartalet, vilket är långsammare än föregående kvartal då ekonomin växte med 6,3 procent.

Läs mer: Fortsatt panikflykt från Kinas börser – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS