Under de hårda pandemi-nedstängningarna i Kina lämnade många utländska investerare landet och ett tag såg det ut som president Xi Jinping lyckats återuppliva landets ekonomi.

ANNONS

Efter Kinas snabba svängning bort från sin noll covid-strategi höll Xi Jinping ett tal till höga tjänstemän om vikten att attrahera och behålla utländska pengar, det rapporterar Fortune.

Kinesiska tillgångar rekommenderades

Talet hölls bakom lyckta dörrar och släpptes i sin helhet först nu i februari. Talet förebådade flera marknadsvänliga förändringar för hårt drabbade kinesiska sektorer som big tech och fastigheter.

Resultatet blev ett aktierally i Hongkong och ett starkt momentum för den kinesiska valutan yuan. På Wall Street rekommenderade strateger kinesiska tillgångar.

En penningförvaltare beskrev den kinesiska handeln som den ”enklaste” i världen och Morgan Stanley, som länge varit skeptiska till Kina, menade att det var dags att köpa.

Handeln har stannat upp

Endast två månader in på år 2023 stannar dock denna återöppnade handel upp, Hongkongs viktiga aktieindex har fallit över 10 procent från topparna i januari.

ANNONS
ANNONS

”De flesta marknadsaktörer vi pratar med tror inte att Kina kommer att återgå till att vara ett fokus som det var under eran innan handelskriget”, säger Jon Withaar på Pictet Asset Management, till Fortune.

Han tillägger att det i slutändan handlar om insynen, på politik, resultat och geopolitik. 

Konsolidering av makten oroar

Penningförvaltare som ser till Kina får blandade regulatoriska signaler från regeringen som återtagit fokus på geopolitik.

Rivaliteten mellan supermakterna har ökat till nivåer som inte setts sedan Donald Trump var president i USA och investerare riskerar att drabbas.

Bland amerikanska investerare är misstron mot Xi Jinpings regering särskilt stor på grund av hans konsolidering av makt och hans agenda som strävar efter ”gemensamt välstånd”.

Högre regulatorisk risk

James Fletcher, som grundat Ethos Investment säger att han kommer vara försiktig de två till fem kommande åren och han tror att geopolitiska spänningar och regeringens hårda hand kommer fortsätta vara norm.

ANNONS
ANNONS

”Vi investerar i en miljö med lägre kontroller och balanser och högre maktkonsolidering, vilket vi tror innebär högre regulatorisk risk”, säger han till Fortune.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Uppåt i Japan och nedgångar i Kina [Dagens PS]