Kina måste lösa covidkrisen för att kunna rädda sin ekonomi, menar en högt uppsatt kinesisk tjänsteman.

ANNONS

Att lösa covidkrisen i Kina är en förutsättning för att landets ekonomi ska komma på fötter igen, uppgav en högt uppsatt kinesisk tjänsteman på torsdagen, rapporterar CNBC.

Kina måste lösa covidkrisen för att rädda ekonomin

Kinas är delat i sin covidstrategi. Premiärminister Li Keqiang varnar för den ekonomiska kostnaden med hög arbetslöshet medan president Xi Jinping fortfarande jagar noll covid.

Lockdowns drabbar ekonomin över hela landet där investeringsbankerna har sänkt sina prognoser för Kinas BNP-tillväxt i år som ett resultat.

”Pandemin blockerar ekonomisk och social utveckling”, uppgav Han Wenxiu, finansansvarig inom kommunistpartiet, vid en presskonferens på torsdagen.

Enligt honom handlar det om att kolla viruset i schack samtidigt som man håller igång ekonomin och landets utveckling. Det går inte att bara fokusera på en sak, utan alla tre bör skötas parallellt.

Samtidigt fortätter lockdowns att stänger ner miljontals människor i städer som Peking och Shanghai.

Enligt Han Wenxiu är det nödvändigt att förhindra och kontrollera covidkrisen med ”vetenskaplig precision” utan att gå in på detaljer vad det betyder i praktiken.

Genomförandet av en ekonomisk stödpolitik

Han uppger dock att Kinas finans- och penningpolitik har tillräckligt med utrymme och en mängd olika verktyg att agera med. Det involverar bland annat genomförandet av en ekonomisk stödpolitik – helst under första halvåret.

ANNONS
ANNONS

Det kommer isåfall att skapa en ”grundläggande förutsättning” för att ekonomin och samhället ska fungera normalt igen.

Samtidigt tvekar de kinesiska myndigheterna inför att lyfta lockdowns alltför snabbt eftersom det då kan drabba sjukvården hårt. Kina riskerar en ”tsunami” av 1,6 miljoner dödsfall om lockdowns hävs och omikron tillåts spridas. Det kommer bli resultatet om nuvarande lockdowns hävs, visar en ny rapport från Shanghais Fudan universitet.

Läs även: Kinas klimatfonder slår USA – så vitt vi vet [Dagens PS]