Kinas klimatfonder ökar snabbt och slår redan USA:s. De hjälper Peking att jaga sitt nettonollmål, samtidigt är det svårt att veta hur hållbara Kinas klimatfonder är.

ANNONS

Kina fortsätter att satsa grönt där kinesiska fonder med klimatfokus mer än fördubblade sina tillgångar förra året, uppger Bloomberg.

Kinas klimatfonder ökar snabbt

Det är inga små ökningar enligt data från analysföretaget Morningstar. Fondtillgångarna växte till 47 miljarder dollar 2021, en ökning med rekordstora 149 procent från föregående år.

Kina har dock en bit kvar till Europa som kan skryta med den överlägset största marknaden, som nästan fördubblades till 325 miljarder dollar. De kinesiska klimatfonderna slog dock USA – där klimatfonderna hamnade på  31 miljarder dollar.

I Kina är det som bekant politiken som styr samhället och när myndigheterna förra året fastslog ett nettonollmål och koldioxidneutralitet så tog klimatfonderna snabbt fart.

Satsade grönt

Investerare öppnade plånböckerna och ville investera grönt. De pumpade in över 11 miljarder dollar i klimatfokuserade fonder förra året, nästan dubbelt så mycket som 2020 års nivå. Det var smarta drag eftersom de kinesiska klimatfonderna tog ett rejält skutt uppåt med 15 procent i genomsnitt under de 12 månaderna fram till april 2022.

Det såg inte lika positivt ut för amerikanska klimatfonder som minskade med drygt 7 procent under samma period.

Kina har uppgett att landet ska toppa sina utsläpp 2030 och nå koldioxidneutralitet 2060. Det ser ut som att landet lagt in en grön toppväxel i hur man ska nå målen där det satsas på gröna obligationer, gröna lån och andra finansiella produkter.

ANNONS
ANNONS

Problemet som återstår är dock att Kina inte är öppet för insyn, vilket gör att det är svårt att veta hur pass hållbara klimatfonderna i landet faktiskt är. Av de 106 kinesiska klimatfonderna som analyserats av Morningstar hade enbart 11 hållbarhetsbetyg som hamnade på genomsnitt eller högre. Resten var under genomsnitt eller inte betygsatta.

Läs även: Gröna fonder vilseleder kunder [Dagens PS]