Fler storbanker kan vara på tur. Totalt rör det sig enligt två ledande befattningshavare om minst två storbanker i Europa som även de är hårt pressade. Inom kort kan bankerna vända sig mot ECB och Federal Reserve för att reda ut sina likviditetspositioner.

ANNONS

Än så länge sköts diskussionerna bakom stängda dörrar och vi vet inte vilka europeiska storbanker det rör sig om, men enligt Reuters källor så ska två ledande befattningshavare inom bankerna redan börja blicka mot både ECB och Fed för att reda ut bankernas motståndskraft, särskilt deras kapital- och likviditetspositioner.

MISSA INTE: HM säljer nya kläder på Sellpy: ”Ljuger” [Dagens PS]

Förtroendet skadas för storbanker

Det faktum att två amerikanska banker kollapsade och att UBS nu köper den pressade konkurrenten Credit Suisse kan skapa misstroende i det finansiella systemet som alltså dumpar förtroendet för andra banker menar cheferna – som Reuters har pratat med. Trots att likviditeten för närvarande är stark i båda bankerna så är det just förtroendet som kan ställa till det när kunder vänder banker ryggen.

ECB har redan tillräckligt med huvudbry kring Credit Suisse och vill inte kommentera de nya uppgifterna, och det vill inte Fed heller göra.

Många jobb kan försvinna

Samtidigt har tillsynsmyndigheterna försökt göra vad de kan för att dämpa förtroendefallet för Credit Suisse så mycket som möjligt, innan marknaderna öppnar igen på måndagen. Att UBS nu köper den hårt pressade konkurrenten Credit Suisse kan vidare innebära att tusentals jobb försvinner på vägen.

De amerikanska, brittiska och schweiziska centralbankerna håller möten denna veckan. Högst på dagordningen står hur man ska förhindra att fler banker går samma väg som Credit Suisse – som blev den första globala banken att få akuthjälp med sin likviditet sedan finanskrisen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: UBS tror på guldrush i slutet av 2023 [Dagens PS]

Läs även: SVB: Goldman Sachs köp ledde oss mot kollaps [Dagens PS]