UBS köper nu den pressade konkurrenten Credit Suisse. För att aktieägarnas röster inte ska krävas för att genomföra affären ändrar schweiziska myndigheter lagen.

ANNONS

UBS vill köper den hårt pressade konkurrenten Credit Suisse. Det första budet var ”upp till en miljard dollar” (drygt 10,6 miljarder kronor) enligt uppgifter från Financial Times på söndagen.

Höjde budet

På söndagskvällen kommer nyheten att affären är klar, och att den slutliga köpesumman blir ”mer än” 2 miljarder dollar (drygt 21 miljarder kronor) uppger Reuters.

Enligt nyhetsbyrån går den schweiziska centralbanken in med ”betydande” likviditet i den nya, sammanslagna storbanken.

Förhindra att krisen sprids

Reuters uppger att centralbanken kommer att bidra med 100 miljarder schweizerfranc (drygt 1 337 miljarder kronor).

Myndigheterna i Schweiz har tvingats gå in och pressa fram affären för att förhindra att förtroendekrisen för Credit Suisse sprider sig, uppger Reuters.

ANNONS
ANNONS

”I och med övertagandet av Credit Suisse av UBS har en lösning hittats för att säkra finansiell stabilitet och skydda den schweiziska ekonomin i den här exceptionella situationen”, säger den schweiziska centralbanken i ett uttalande enligt Reuters.

Redan gått in med miljarder

Den schweiziske finansministern säger vid en presskonferens att en konkurs för en global tungviktare hade skapat ”irreparabla följder” på finansmarknaden.

De schweiziska centralbanken har redan gått in med motsvarande 560 miljarder kronor för att rädda Credit Suisse, som i samband med årsredovisningen erkände ”stora svagheter” i tidigare rapportering, något som Dagens PS tidigare skrivit om.

Ändrar lagen

Myndigheterna planerar enligt källor till tidningen att ändra lagen så att det inte krävs en aktieägaromröstning.

Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, har enligt FT godkänt affären.

Ras och panik

Förhandlingar ska ha pågått mellan de båda bankerna och myndigheterna sedan i onsdags, när Credit Suisse bad centralbanken om ett lån.

ANNONS
ANNONS

När åtgärden inte stoppade raset för bankens aktier, eller kunderna från att i panik plocka ut sina pengar, sattes Credit Suisse under press att sälja till konkurrenten UBS.

Om sammanslagningen mellan UBS och Credit Suisse stoppar förtroendekrisen visar sig när börserna öppnar världen runt på måndagen.

Läs även: Jim Cramer: Bankkrisen får ned inflationen [Dagens PS]

Läs även: Skakiga banker guldgruva för blankare [Dagens PS]