Goldman Sachs köpte obligationer SVB som bokfördes till en förlust på 1,8 miljarder kronor. Transaktionen ska ha varit startskottet för bankens väg mot kollaps – enligt företaget bakom SVB. 

ANNONS

Financial Group, (SIVB.O bolaget som äger SVB) gick på tisdagen ut med att Goldman Sachs Group Inc (GS.N) köpte en obligationsportfölj av SVB på vilken man bokförde en förlust på 1,8 miljarder dollar. SIVB.O menar att transaktion blev startskottet för de händelser som ledde till bankens kollaps.

Det rapporterar Reuters.

Förlusten på obligationsportföljen var anledningen till att SVB, långivaren känd som Silicon Valley Bank, försökte sälja aktier för 2,25 miljarder dollar förra veckan med Goldman Sachs som rådgivare.

Försöket att rädda banken gick om intet då kunder började plocka ut sina pengar och investerare blev oroliga för att det skulle krävas ytterligare ytterliga kapital för att få banken på fötter.

SVB och Goldman förhandlade

Portföljen som långivaren sålde till Goldman Sachs den 8 mars innehöll till största delen amerikanska statsobligationer med ett bokfört värde på 23,97 miljarder dollar, sa SVB. Transaktionen genomfördes ”med förhandlade priser” och gav banken 21,45 miljarder dollar i intäkter.

Silicon Valley Bank är den största banken som gått i konkurs sedan finanskrisen 2008, och i fredags tog amerikanska tillsynsmyndigheter över banken.

Goldman Sachs köp av obligationsportföljen sköttes av en division som var skild från den enhet som skötte SVB:s aktieförsäljning, enligt en källa med insyn.

Jacob Frenkel, ordförande för statliga utredningar och praxis för värdepapperskontroll på advokatfirman Dickinson Wright, menar att den typen av arrangemang för att hantera intressekonflikter är typiska i stora banker.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om bank och finans? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Han var chef på både Lehman och SVB [Dagens PS]

Läs även: Fed undsätter efter SVB-krasch – lovar lån [Dagens PS]