Joe Biden i natt: Slut på lyxlivet för oligarkerna

Uppdaterad: 02 mars 2022Publicerad: 02 mars 2022
Joe Biden
Joe Biden deklarerade i natt i sitt tal att det är slut på lyxlivet i väst för de ryka oligarkerna som stöder Putin. (Foto: TT)

“Vi går samman med europeiska allierade för att hitta och beslagta deras yachter, deras lyxlägenheter, deras privata jetplan”, sade Joe Biden.

ANNONS
ANNONS

Den amerikanska presidenten varnade inte bara de ryska oligarkerna för vad som väntar, även den ryske ledaren Vladimir Putin ska få “betala ett pris” för aggressionen mot Ukraina, sade Joe Biden i sitt första state of the union-tal, rapporterar bland andra The New York Times.

Putin missbedömde de enade motståndet som världen visat upp över Rysslands missilregn och mark- och flyganfall på Ukraina.

Presidenten berömde också det ukrainska motståndet som han beskrev som “en mur av styrka” som Putin aldrig kunnat föreställa sig.

“Han trodde att han kunde rulla in i Ukraina”.

Under talet, där många hade klätt sig i blått och gult till stöd för Ukraina, hade Biden bjudit in Ukrainas USA-ambassadör Oksana Markarova.

Ryska plan förbjuds i USA:s luftrum

Biden meddelade att USA nu också stänger luftrummet för ryska plan och att 60 miljoner fat olja ska frigöras för att lindra effekterna bensinprisökningarna till följd av kriget.

Han kallade Putins invasion av Ukraina för en “överlagd och helt oprovocerad” attack, berättar Ny Times.

“Han avvisade upprepade försök till diplomati. Han trodde inte att väst och Nato skulle svara. Han trodde att han kunde dela oss hemma i den här kammaren och den här nationen. Han trodde att han kunde splittra oss i Europa också. Men Putin hade fel. Vi är redo. Vi är enade.”

ANNONS
ANNONS

Jakt på Rysslands rikaste elit

Putin ska få sona för sitt angrepp på grannlandet och att han startat ett krig i Europa, klargjorde presidenten och framhöll att diktatorer som slipper undan att betala priset för sina aggressioner bara “orsakar mer kaos”, samtidigt som hoten mot USA och världen ökar.

De ryska oligarkernas lyxliv i väst är slut, dessa korrupta Putinanhängare får nu finna sig i att USA tillsammans med sina allierade går samman för att “beslagta deras yachter, deras lyxlägenheter, deras privata jetplan”, dundrade Biden.

Det är första gången sedan 1945 som en amerikansk president håller ett tal om krig i Europa, konstaterar New York Times.

Läs även: 19-årig “blodigel” – ryska oligarkernas skräck

Läs mer: Rysslands oligarker vänder Putin ryggen

Läs också: Specialstyrka ska beslagta ryska yachter och privatplan

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.