Rysslands oligarker vänder Vladimir Putin ryggen sedan det står klart att sanktionerna blir allt hårdare mot den ryska eliten.

ANNONS

Flertalet ryska oligarker motsätter sig kriget i Ukraina och Putins geopolitik, skriver Wall Street Journal.

Det kommer som ett resultat av att Europa och USA skruvat upp sanktionerna mot den ryska eliten, där EU under måndagen lade till 26 framstående ryska tjänstemän och affärsmän till sin sanktionslista, som inkluderar frysta tillgångar och reseförbud. Storbritannien förväntas lägga till ännu fler oligarker under de kommande dagarna. Till och med Monaco, ett känt skatteparadis och lekplats för världens elit, uppger att landet kommer göra livet tufft för sanktionerade ryssar.

Oligarker vill förbättra sina rykten

Jakten på oligarkerna har fått många av dem att försöka putsa upp sina smutsiga rykten. Vita huset har siktet inställt på Roman Abramovich, en av Rysslands mest kända oligarker, och ägare av Chelsea fotbollslag med en förmögenhet på runt 14 miljarder dollar, även om han än så länge har klarat sig från sanktioner och uppger att han hjälper Ukraina att förhandla om fred med Ryssland.

Även Oleg Tinkov, miljardärsgrundaren av ryska Tinkoff Bank, har hittills klarat sig från de ekonomiska utfrysningarna. Tinkov uppger att han är emot kriget och lyfter fram arbetet som hans stiftelse gör för att hjälpa barn.

Oleg Deripaska, en råvarumagnat som tidigare sanktionerats i USA, uppgav på sociala medier under söndagen att han vill se fred i Ukraina.

Att inte blanda ihop ryssar med den ryska staten är viktigt i sammanhanget menar Andrey Yakunin, son till Vladimir Yakunin, den förre chefen för OAO Russian Railways.

ANNONS
ANNONS

”Snälla gör inte ett likhetstecken mellan ryssar, den ryska staten och den ryska federationens regering. Det finns många ryssar som starkt motsätter sig den nuvarande militära aktionen, och jag är en av dem”, säger Andrey Yakunin.

Läs även: 19-årig ”blodigel” – ryska oligarkernas skräck [Dagens PS]