Japan varnar nu för att den senaste värdeminskningen för landets valuta kan riskera den ekonomiska återhämtningen. Centralbankens ordförande säger att yenens instabilitet gör det svårt för landets företagare.

ANNONS

Haruhiko Kuroda, ordförande i Bank of Japan, den japanska Centralbanken, står fast vid att en svag yen är bra för landets ekonomi. Det gör att de japanska företagen gör större vinst på affärer med utländska företag.

Japan håller fast vid låg ränta

Den japanska valutan ligger lägre mot dollarn är på 20 år, och skillnaden mellan den japanska och den amerikanska räntan ökar. Den amerikanska Centralbanken går mot fler räntehöjningar, medan den japanska håller fast vid historiskt låga nivåer.

”Den senaste värdeminskningen för yen, där den tappar tio yen mot dollarn på ungefär en månad, är markant och kan göra det svårt för företag att göra affärsplaner”, säger Haruhiko Kuroda enligt Reuters.

Finansministern orolig

Kuroda upprepar också att han anser att Bank of Japan måste upprätthålla de massiva stimulansåtgärderna för att stötta den sköra ekonomin. Haruhiko Kuroda har genomgående stått fast vid fördelarna med en svag yen.

Landets styrande fruktar att ekonomin skadas ännu mer när kostnader att för mat och bränsle stiger. Finansminster Shunichi Suzuki upprepade på måndagen samma varning han kom med förra veckan.

”I en situation som den vi är i nu när företagen ännu inte har höjt priser och löner nog mycket är det inte önskvärt med en svag yen”, säger han enligt Reuters.

Japan: Yen-ras riskerar ekonomisk återhämtning
Den japanska finansministern Shunichi Suzuki varnar för att en svag yen kan riskera återhämtningen. Foto: TT

Vill inte verka oense

Finansministern ville inte kommentera frågan om landets styrande är beredda att gå in och få stopp på valutaraset.

”Kuroda kanske har gått lite närmare den åsikt finansministern har, för att undvika att marknaden inte tror att de är oense i den här frågan”, säger Takeshi Minami, chefekonom på forskningsinstitutet Norinchukin till Reuters.

ANNONS
ANNONS

”Men jag tror inte att BoJ gör någonting för att påverka valutakursen, det har de inte mandat till”, fortsätter Minami.

Läs även: Centralbankerna fortsätter att dopa marknaden [Dagens PS]

Läs även: Globala statsskulderna väntas stiga till 673 000 miljarder [Dagens PS]