Dagens PS

Investors dolda innehav: "Underskattad pärla"

Christian Cederholm, vd för Investor, sitter på ett antal "underskattade pärlor" enligt en ny analys från Swedbank som gått igenom hela den onoterade portföljen i folkaktien.
Christian Cederholm, vd för Investor, sitter på ett antal "underskattade pärlor" enligt en ny analys från Swedbank som gått igenom hela den onoterade portföljen i folkaktien. (Foto: Jessica Gow/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Folkaktien Investor har mer att ge tror Swedbank i en ny analys. Den stora potentialen finns särskilt i de onoterade innehaven i Patricia Industries som banken nu djupdykt i.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investor (börskurs Investor) är Sveriges mest ägda aktie, och de flesta börsintresserade känner nog till de största bolagen som gömmer sig i Wallenbergarnas portfölj.

Patricia har tio onoterade innehav

Men bakom börskändisar som storbanken SEB (börskurs SEB), verkstadsjätten Atlas Copco (börskurs Atlas Copco) och telekombolaget Ericsson (börskurs Ericsson) finns också en stor och växande portfölj av onoterade innehav.

“Medan Investors noterade innehav är väl kända och genomlysta av marknaden, och lätta att kopiera i sin egen portfölj, lever de onoterade innehaven en mer undanskymd tillvaro. Det är oförtjänt. Samlade i Patricia Industries är de 10 onoterade innehaven, varav alla utom ett helägt, en betydande del av Investors portfölj och omöjliga att replikera”, skriver Kepler Cheuvreux, Swedbanks husanalys-firma, i en ny analys uppdelad i två delar på bankens webb Aktiellt.

Det kanske mest kända onoterade innehavet i Investors onoterade portfölj är medicinteknikföretaget Mölnlycke.

Kepler kallar bolaget för “kronjuvelen” vilket inte är konstigt sett till avkastningen:

“Mölnlycke är kronjuvelen i Patricia Industries portfölj och har varit en fantastisk investering för Investor. Totalt har Investor investerat 18 miljarder kronor i Mölnlycke och fått utdelningar på 30 miljarder kronor.” 

ANNONS

Senaste nytt

Kunder över hela världen

ANNONS

Men det finns även andra stjärnor bland Patricias tio innehav där Kepler ser ett högre värde än vad Investor själva har satt.

Ett sådant är Piab som utvecklar och tillverkar produkter som används för att gripa och flytta föremål och material. Stockholmsbolaget omsatte 2023 tre miljarder kronor och har kunder i ett hundratal länder över hela världen.

“Kepler Cheuvreux sätter prislappen till 14 miljarder kronor, och ser företaget som en utmärkt plattform för fortsatt tillväxt, organiskt och genom tilläggsförvärv”, skriver Swedbank.

Guld i USA för Investor?

Ett annat innehav där Kepler ligger rejält högre i sin värdering av vad mer blygsamma Investor gör är bolaget Braunability. Bolaget kan lite slarvigt beskrivas som ett amerikanskt Permobil, det svenska företaget som hjälper funktionshindrade på olika sätt.

Investor värderar USA-bolaget till knappt 10 miljarder, Kepler till 16 miljarder.

270 miljarder totalt

Sammantaget värderar Investor substansvärdet i Patricia till 67 kronor per aktie. Men Kepler tycker den onoterade delen förtjänar en prislapp på 89 kronor per aktie eller 270 miljarder totalt.

ANNONS

Därmed finns också en större potential i Investoraktien som helhet enligt analysfirman. Riktkursen är satt till 336 kronor vilket är drygt 18 procent över nuvarande kursen på cirka 283 kronor.

Christian Cederholm, vd för Investor sedan i maj, ansvarade tidigare för just det onoterade innehaven i Patricia Industries.

Läs mer:

Investorchefens slutrapport: “En fantastisk upplevelse”. Dagens PS

Vaktombyte på Investor: “Håller god kurs med bra fart”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS