Dagens PS

Investor-chefens slutrapport: "En fantastisk upplevelse"

Investors avgående vd Johan Forsell kan summera en starkt avslutande kvartal till de nio år av gott värdeskapande för aktieägarna.
Investors avgående vd Johan Forsell kan summera en starkt avslutande kvartal till de nio år av gott värdeskapande för aktieägarna. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

Dubbelt så bra som Stockholmsbörsens index. Det blev facit från Investor-vd:n Johan Forssells sista rapport där substansvärdet närmar sig en ny drömgräns.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Wallenbergarnas investmentbolag, den mest ägda folkaktien av alla på Stockholmsbörsen, Investor (börskurs Investor) rapporterade under torsdagen.

Avkastat 300 procent på nio år

En investmentbolagsrapport kanske sällan bjuder på den mest upphetsande läsningen eftersom det är summan av de rapporterande bolagen i de aktier som moderbolaget äger som brukar skapa mer dramatik.

Investors rapport för första kvartalet är dock speciell eftersom det blir den avgående och mycket framgångsrike vd:en Johan Forssells sista.

Under hans tid har Investor avkastat drygt 300 procent, dubbelt så mycket som index, rapporterade Aktiespararna i samband med att avgången aviserades strax innan jul.

Och den sista kvartalsrapporten lämnas in i samma goda anda.

“Under det första kvartalet 2024 uppgick vårt justerade substansvärde till 915 mdr kr, en ökning med 12 procent, där alla treaffärsområden bidrog starkt. Vår totalavkastning var 15 procent jämfört med 8 procent för SIXRX totalavkastningsindex”, skriver Forssell i rapporten.

ANNONS

Senaste nytt

Onoterat steg 18 procent

ANNONS

Omräknat i kronor ger det ett substansvärde på 299 kronor per aktie. Alltså bara en krona från att spränga en ny milstolpe över 300 hundrakronors-gränsen.

Det ger en rabatt på omkring 12 procent mot de 263 kronor som Investor handlas i efter rapporten.

Noterbart är att alla tre delar av Investor bidrog till ökningen.

Såväl noterade bolag som EQT och det onoterade i Patricia Industries. Den sistnämndas totalavkastning uppgick till 18 procent “drivet av multipelexpansion, vinsttillväxt och positiva valutaeffekter”, anger Investor.

Att det är Johan Forsells sista rapport går inte heller okommenterat förbi:

“Att leda detta företag har varit en fantastisk upplevelse, främst tack vare alla enastående personer jag
haft förmånen att få arbeta med på Investor och i våra företag. De är de verkliga stjärnorna som ser till att vi uppfyller vårt syfte att skapa värde för människor och samhället i stort genom att bygga starka och hållbara företag” skriver Johan Forssell som också talar gott om sin efterträdare.

Den 7 maj, på Investors bolagsstämma, tar Christian Cederholm över Investors vd-roder.

Läs mer:

ANNONS

Wallenbergarnas svar om “gyllene aktie” i SAAB. Dagens PS

18 april: Upp till bevis för flera stora börsbolag. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS