Dagens PS

Intel bygger chipfabrik i Tyskland – möter kritik

Produktionen av halvledare trappas upp i Europa och USA. Det möter kritik. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 16 mars 2022Publicerad: 16 mars 2022

Intel bygger en ny halvledarfabrik i tyska Magdeburg, meddelade bolaget i går. EU och USA satsar stort på att utveckla tekniken lokalt. Men kritiker menar att det på sikt kommer att störa marknaden när halvledarna alltmer blir en global maktpolitisk fråga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan en tid tillbaka satsar både USA och EU stort på att bygga upp egen infrastruktur för att tillgodose leveranser av de halvledare som krävs i nästan all elektronik. Sammanlagt har de båda maktblocken valt att satsa 100 miljarder dollar, motsvarande cirka 954 miljarder svenska kronor, på företag som vill bygga upp kapacitet på plats.

Bakgrunden är förstås leverantörsproblemen – i samband med Covid-19 fick de viktigaste halvledarillverkarna i Asien skala ned produktionen. Det blev också svårare att transportera varorna till alla de delar av världen där de används.

Beroendet av ett fåtal aktörer blev sedan ännu tydligare i samband med Rysslands invasion av Ukraina. Då var exporten av halvledare till Ryssland ett av de första målen för sanktionerna, skriver Bloomberg.

Ytterligare en maktpolitisk aspekt är att ett enda företag står för exporten av de absolut mest avancerade chipen – taiwanesiska TSMC. Kina har under en längre tid haft anspråk på den självständiga nationen, och det gör alla industrier som är beroende av deras chip mycket nervösa.

Intel och fabriken väcker frågor

Men det maktpolitiska spelet kring halvledarna får kritik av experter som Bloomberg har talat med. Dels handlar det om hela den globala affärsmodellen som företag har vant sig vid, dels om att marknaden blir ett maktpolitiskt instrument. En del menar att det är en trend som hör hemma i 1900-talets ekonomiska politik.

”Hela den här trenden att försöka göra saker självständigt i varje region och skapa egna försörjningskedjor drivs fram av politiken, inte av halvledarindustrin”, säger Rudi de Winter, vd på den tyska halvledartillverkaren X-Fab.

Han menar att försörjningskedjan, när den inte drabbas av stora globala störningar, fungerar väl. Att Intel bygger en fabrik kan på sikt vara onödigt.

ANNONS

Flera företag uttrycker också olust inför den maktpolitiska inblandningen i industrin. Holländska ASML har mer eller mindre en monopolställning vad gäller den teknik som krävs för att tillverka de mest avancerade halvledarna. Bolagets mycket avancerade utrustning används hos TSMC och man har också avtal med Kina om att leverera utrustning dit. Det har såväl Donald Trump som Joe Biden försökt att stoppa, av politiska skäl.

”Inget beslut som något land fattar i syfte att begränsa produktionen av någon teknik till de delar av världen där den tekniken växt fram är bra”, säger ASML:s vd Peter Wennink till Bloomberg.

”Det är olämpligt att göra så.”

Läs också:

Brist på ryskt palladium kan slå mot fordonsindustri
Chipbrist får GM att ta bort sätesvärmare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS