Dagens PS

Chipbrist får GM att ta bort sätesvärme

monteringsband
Chipbrist tvingar General Motors att leverera bilar utan sätesvärme.
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 21 feb. 2022Publicerad: 21 feb. 2022

General Motors har tillfälligt tvingats utesluta uppvärmda säten ur sin fordonsproduktion. Bolagets chipbrist gör att det saknas komponenter för den populära funktionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

GM är inte ensamma om det här draget, skriver CNBC. Biltillverkare över hela världen tvingas hitta sätt att klara dagens chipbrist. I många fabriker står halvt färdigbyggda bilar och väntar på att rätt komponenter ska kunna installeras.

I GM:s fall har man gått ut och lovat kunderna att installera sätesvärmen i efterhand om de köper en bil nu.

Halvledare används i nästan alla tekniska produkter, men bilbranschen har drabbats särskilt hårt av bristen i industrin. Halvledarbristen har berott på stora produktionstapp i samband med coronapandemin. Dessutom har det varit stora förseningar i leveranser.

Chipbrist kommer att hålla i sig

Det kommer att ta lång tid innan nivåerna är tillbaka till det normala igen, eftersom produktionsnivåerna har gått ner så mycket och stiger så långsamt, enligt CNBC.

Både i USA och i Europa diskuterar man att motverka dagens chipbrist genom att producera halvledare mer lokalt. Därmed skulle man göra sig mindre beroende av asiatisk tillverkning. Det är emellertid satsningar som tar flera år och kostar mycket pengar.

Läs också:

43 miljarder – EU tacklar halvledarkrisen
USA:s regering vill tillverka “egna” halvledare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS